Liibanoni aktivistid taunivad korruptsiooni libaraha lollaritega

Copy
Libapangaautomaat Beirutis.
Libapangaautomaat Beirutis. Foto: PATRICK BAZ / LebaneseTransparencyAssociation / AFP / Scanpix

Liibanoni aktivistid jagasid reedel kõrgetasemelise korruptsiooni laitmiseks rahvale libaraha, millel on kujutatud purustatud keskpanka ja Beiruti sadamaplahvatust.

Liibanoni naela devalveerumine ja pangakontode külmutamine on loonud riigis keerulise valuutasüsteemi, kus erinevates eluvaldkondades kehtivad erinevad vahetuskursid.

Pangakontodel olevaid dollareid, mida kodanikel lubatakse välja võtta ainult Liibanoni naeltes ja murdosa juures nende algsest väärtusest, tuntakse kohapeal kui «lollareid».

Liibanoni Läbipaistvuseliit (LTA) otsustas pühapäevaste parlamendivalimiste eel nalja lõpuni viia ja tuli välja enda lollaritega.

«Rahalise allumatuse» kampaaniaga julgustatakse elanikke teadlikkuse tõstmiseks lollareid päeva vältel ka päriselt kasutama. Samuti julgustati neid ise naljaraha trükkima.

Libakupüüridel on kujutatud kunstnik Tom Youngi maalid Liibanoni viimastel aastatel tabanud hädadest, 2020. aasta sadamaplahvatusest metsapõlengute, prügisaaste ja defitsiidini.

Beiruti ühel peaväljakul pandi reedel püsti ka libapangaautomaat, millest inimesed said niinimetatud lollareid välja võtta.

LTA kommunikatsioonijuhi Hazar Assi sõnul tahetakse kampaaniaga tuletada valijatele meelde, et raskustes on süüdi riigi korrumpeerunud pärilikud valitsejad.

Liibanoni vanad erakonnad loodavad pühapäevastel valimistel oma võimuohje tugevdada, kuid läbimurret loodab ka uus sõltumatute kandidaatide põlvkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles