India keelas toidujulgeoleku tagamiseks nisuekspordi

Copy
India põllumehed nisukottidega.
India põllumehed nisukottidega. Foto: Harish Tyagi/Epa/Scanpix

India keelas eile koheselt jõustuva otsusega nisuekspordi, viidates toidujulgeolekuga seotud ohtudele, mida osaliselt põhjustab sõda Ukrainas.

Valitsusväljaandes avaldatud väliskaubanduse direktoraadi teade ütleb, et nisuhinna tõus maailmas ähvardab toidujulgolekut Indias, tema naaberriikides ja haavatavates riikides.

India otsuse peamine eesmärk on nisuhinda sisemaiselt kontrolli all hoida, kuna maailmaturiu on see alates aasta algusest kasvanud 40 protsenti.

Enne sõja algust andsid Ukraina ja Venemaa kolmandiku maailma nisu- ja odraekspordist. Alates Venemaa kallaletungist Ukrainale 24. veebruaril on Ukraina sadamad suletud ning tsiviiltaristut ja teraviljahoidlaid on hävitatud.

Samal ajal kannatab India enda nisusaak rekordilise kuumalaine pärast.

Ehkki India on maailma suuruselt teine nisutootja, tarbib ta ise enamiku toodangust.

India oli seadnud eesmärgiks eksportida aastatel 2022–2023 10 miljonit tonni teravilja, püüdes leida nisule uusi turge Euroopas, Aafrikas ja Aasias. Suur osa sellest läinuks teistele arengumaadele nagu Indoneesiale, Filipiinidele ja Taile.

Lisaks saagikoristust kahjustavale ilmastikuprobleemile on India juba kasutanud oma viljavarusid, jagades seda koroonaviiruse ajal umbes 800 miljonile inimesele.

Nõudluse ja pakkumise tasakaalustamiseks vajab valitsus igal aastal umbes 25 miljonit tonni nisu ulatusliku toidu heaoluprogrammi tarvis, millega tavaliselt toidetakse rohkem kui 80 miljonit inimest.

Tööstusriikide ühenduse G7 põllumajandusministrid sarjasid India otsust keelata toidujulgeoleku tagamiseks nisueksport.

«Kui kõik hakkavad ekspordipiiranguid kehtestama või turge sulguma, siis see süvendaks kriisi,» ütles Saksa põllumajandusminister Cem Özdemir pressikonverentsil Stuttgardis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles