Soome president rääkis Putiniga NATOga liitumisest

Copy
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: Seppo Samuli/Lehtikuva/Reuters/Scanpix

Soome president Sauli Niinistö helistas laupäeval Vene riigipeale Vladimir Putinile ja rääkis temaga oma riigi plaanist liituda NATOga, teatas presidendi kantselei.

«Vestlus oli otsekohene ja selgepiiriline ning peeti maha liialdusteta. Pingete vältimist peeti oluliseks,» tsiteeris Niinistö sõnu tema kantselei. «Telefonikõne tehti Soome algatusel.»

Vestluse käigus ütles Niinistö Putinile, et Soome taotleb NATO liikmesust lähipäevil.

Samuti märkis ta, et Soome julgeolekukeskkonda muutsid põhimõtteliselt Venemaa 2021. aasta lõpus esitatud nõuded NATOga liitumise takistamiseks ning Venemaa kallaletung Ukrainale selle aasta veebruaris.

Niinistö kinnitusel ütles ta president Putinile nende esimesel kohtumisel 2012. aastal, et iga iseseisev riik teeb oma julgeoleku tagamiseks maksimumi. Tema sõnul on see nii ka praegu.

«Soome soovib piirinaabrusest tulenevate praktiliste küsimustega ka edaspidi asjalikult ja professionaalselt tegeleda,» lausus president.

Niinistö sõnul kordas ta ka muret Venemaa Ukrainas peetava sõjaga põhjustatud inimkannatuste pärast, tõstis esile rahu möödapääsmatuse ja edastas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi varem samal nädalal esitatud sõnumid vajadusest tagada tsiviilelanike evakueerimise turvalisus.

Putin väitis omalt poolt, et sõjalisest neutraalsusest loobumine oleks viga, teatas Kreml.

«Putin rõhutas, et traditsioonilisest sõjalise neutraalsuse poliitikast loobumine oleks viga, kuna Soome julgeolekut miski ei ohusta,» teatas Kreml riigipeade telefonivestluse järel.

Soome president ja peaminister Sanna Marin teatasid neljapäeval, et riik peab viivitamata NATOga liituma ja ametlikku liitumisavaldust on oodata pühapäeval.

Venemaa hoiatas, et liitumisel oleks tagajärjed, kuid Niinistö vastas: «Sina põhjustasid selle. Vaata peeglisse.»

Liitumisavaldusest peaks lähipäeval teavitama ka Soome naaberriik Rootsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles