Kriisis Sri Lanka ühtsusvalitsus ei saanud opositsioonilt tuge

Copy
Sõjaväe patrull Sri Lanka pealinnas Colombos. 14. mai 2022.
Sõjaväe patrull Sri Lanka pealinnas Colombos. 14. mai 2022. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE/EPA/Scanpix

Sri Lanka nimetas täna esimesed ministrid niinimetatud ühtsusvalitsusse, millele on antud ülesanne tuua riik välja halvavast majanduskriisist, ent mis pole suutnud saada tuge opositsioonilt.

Neljapäeval ametisse vannutatud peaminister Ranil Wickremesinghe püüdis kokku panna parteideülese koalitsiooni, mis saaks hakata lahendama saareriigi probleeme tühja riigikassa tingimustes.

Ent opositsiooniparteid peavad Wickremesinghe peaministriks saamist ebaseaduslikuks ning osa parlamendiliikmeist nõuab koheselt uute erakorraliste valimiste läbiviimist.

Wickremesinghe on aga olukorras, kus tal tuleb tugineda president Gotabaya Rajapaksa liitlastest seadusandjatele. Rajapaksa administratsiooni süüdistatakse Sri Lanka majanduse kuristiku servale juhtimises.

Rajapaksa kantselei teatas laupäeval nelja ministri ametisse nimetamisest, nende seas Gamini Peirise, kes naaseb välisministri ametisse vaid päevi pärast seda, kui ta kaotas oma ameti eelmise valitsuse laialisaatmise järel.

Peiris ja veel kolm ministrit – avaliku halduse minister, linnaarenduse minister ja energiaminister – on kõik eelmise valitsusjuhi Mahinda Rajapaksa partei Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) liikmed.

Üks tähtsamaid ministriameteid, rahandusminister, on seni veel täitmata, ehkki teravalt on õhus vajadus pidada Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) läbirääkimisi abi saamiseks.

SLPP seadusandjad pidasid varem laupäeval kinniste uste taga istungi, kus lahendati küsimus vastse valitsusjuhi toetamises.

«Meil on kahtlusi Wickremesinghe koha pealt, ent riiklikes huvides tõmmata riik välja majanduslikust segadusest, otsustasime peaministrit toetada,» ütles üks partei seadusandjaist AFPle.

Peamine opositsioonipartei Samagi Jana Balawegaya (SJB) ja veel neli erakonda on keeldunud toetamast valitsust, kui Rajapaksa jääb presidendiks.

Mitme nädala jooksul on tuhanded inimesed tulnud meeleavaldustele, et mõista hukka president ja tema administratsioon riigi käekäigu lörri laskmise ning vohava korruptsiooni eest.

Pealinnas Colombos on riigipea rannaäärse kantselei esisel jätkuvalt protestijate laager, kus on sadu inimesi, kes nõuavad riigipea tagasiastumist.

Mahinda Rajapaksa, kes on Gotabaya vanem vend, astus valitsusjuhi kohalt tagasi esmaspäeval, pärast seda, kui tema toetajad ründasid rahumeelseid meeleavaldajaid.

Rahutustes sai surma vähemalt üheksa inimest ning enam kui 200 sai viga, lisaks süütasid vihased rahvahulgad põlema kümneid Rajapaksale lojaalsete inimeste kodusid.

Kohus keelas Mahindal sestsaadik riigist lahkumise ning ta redutab Sri Lanka idaosas asuvas Trincomalee mereväebaasis. Sõjaväelased taastasid seejärel riigis korra ning kehtestasid komandanditunni, mis on kehtinud pea kogu nädala.

Wickremesinghe ütles veidi aega pärast ametisse asumist, et riik elab läbi oma ajaloo üht rängimat kriisi. Mitu kuud on saareriigis olnud terav puudus toiduainetest, kütusest ja ravimeist. Wickremesinghe sõnul muutub olukord lähiajal veelgi raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles