Ungari puksib Venemaale naftaembargo kehtestamisele vastu (7)

Copy
Ungari välisministri Peter Szijjarto sõnul ei saa riik nõustuda Euroopa Komisjoni ettepanekuga võimalikult kiiresti Venemaale naftaembargo kehtestada.
Ungari välisministri Peter Szijjarto sõnul ei saa riik nõustuda Euroopa Komisjoni ettepanekuga võimalikult kiiresti Venemaale naftaembargo kehtestada. Foto: Martin Divisek

Euroopa Liit loodab Venemaale kiirelt naftaembargo kehtestada, kuid Ungari nõutavad kallid garantiid ähvardavad plaani nurjata, ütlevad diplomaadid.

«Ma olen kindel, et jõuame leppeni – meil on seda lepet vaja ja me jõuame selleni,» ütles EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell reedel G7 ministrite kohtumise ajal.

Samas lisas ta, et kui EL-i diplomaadid ei suuda teatud riikide vastuseisu ületada, on vaja poliitilist tõuget esmaspäeval Brüsselis kohtuvatelt välisministritelt.

Euroopa Liit on kehtestanud Venemaa majanduse ja Vladimir Putini siseringi vastu alates Ukraina invasiooni algusest juba viis sanktsioonipaketti. Kuues sanktsioonilaine laiendaks sanktsioonialuste isikute nimekirja ja tabaks ka osa Vene meediaväljaandeid, kuid veelgi olulisem on plaan keelata Vene toornafta import.

Euroopa Komisjon on ettepaneku mustandi juba koostanud, kuid see vajab 27 liikmesriigi ühehäälset heakskiitu. Plaanile seisavad vastu Ungari ja mitu selle naaberriiki, mille rafineerimistehased Vene toornaftast suurel määral sõltuvad.

Brüssel proovib vältida mis tahes siselõhede näitamist Putini agressiooni ja Ukraina raskuste ees ning ametnikud rügavad kulisside taga kõvasti tööd kompromissini jõudmiseks.

Ungari välisminister Péter Szijjártó ütles läinud nädalal Hispaania lehele El País, et Budapestil on Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni ettepanekuga «probleem». «Me ei saa sellega nõustuda, kui ta meile lahendust ei paku,» ütles ta.

Merepiirita Ungari sõltub pea saja protsendi ulatuses Vene naftast, mida tarnitakse torujuhtme kaudu rafineerimistehasesse, mis on kalibreeritud Vene toornafta töötlemisele. Budapest nõuab naftaembargost vähemalt neljaaastast erandit ja 800 miljonit eurot, et oma rafineerimistehas ümber ehitada ja laiendada torujuhet, mis jõuab riiki Horvaatiast.

Euroopa diplomaadid ütlesid AFP-le, et sarnaste nõudmistega on Ungari taha koondunud ka Slovakkia, Tšehhi, Bulgaaria ja isegi Horvaatia.

Brüsseli kavandatud embargo kohaselt lõpetaks enamik liikmesriike Vene toornafta importimise käesoleva aasta lõpuks ja rafineeritud kütuste impordi järgmise aasta lõpuks. Ungarile, Tšehhile ja Slovakkiale on pakutud kaheaastast erandit, kuid Ungarit ei ole see rahuldanud.

Diplomaadid on tõrjunud kuuldusi, et naftaembargo võidakse paketist teiste, tagasihoidlikumate karistusmeetmete kiiremaks vastuvõtmiseks välja jätta.

«Kui see pakett võetakse vastu ilma naftaembargota, võiks (Vene) president (Vladimir) Putin minu arvates rõõmustada, sest see oleks esimene kord, kus Euroopa Liidu ühtsus laguneb ühe liikmesriigi – Ungari – positsiooni tõttu,» hoiatas Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles