Türgi on valmis Soome ja Rootsi ühinemist NATO-ga arutama (2)

Copy
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Foto: ADEM ALTAN/AFP

Türgi avaldas laupäeval valmidust arutada Soome ja Rootsi soovi liituda NATO-ga, ehkki süüdistab neid endiselt «terroriorganisatsioonide»  toetamises.

«Enamik Türgi inimesi on vastu selliste riikide liikmesusele, kes toetavad PKK (Kurdistani Töölispartei) terroriorganisatsiooni, aga need on küsimused, mida me peame oma NATO liitlaste ja nende riikidega loomulikult arutama,» ütles välisminister Mevlüt Çavuşoğlu Berliinis, kui saabus kohtumisele oma NATO, aga ka Soome ja Rootsi ametivendadega.

Suurbritannia, Euroopa Liit ja USA peavad Kurdistani Töölisparteid terroriorganisatsiooniks.

Soome on kindel, et suudab leida lahenduse Türgi vastuseisule Soome liitumisele NATO-ga, ütles laupäeval riigi välisminister.

«Olen kindel, et leiame lõpuks lahenduse ning Soome ja Rootsi saavad NATO liikmeteks,» ütles Pekka Haavisto enne kohtumist alliansi liikmetega Berliinis.

Viidates president Sauli Niinistö telefonikõnele Vladimir Putinile, ütles minister, et naabritega suhtlemine on väga oluline, isegi kui «me ei küsi neilt enda poliitiliste otsuste jaoks luba».

Venemaa kallaletung Ukrainale 24. veebruaril pööras Soome ja Rootsi avaliku arvamuse järsult NATO-ga liitumise suunas, et tagada heidutus Vene agressiooni vastu.

Mõlemad riigid on lääne kaitsealliansiga pikka aega koostööd teinud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles