Stoltenberg: Türgi ei blokeeri Soome ja Rootsi NATO taotlusi, kaalutakse julgeolekutagatisi

Copy
Saksamaa välisministri Annalena Baerbocki ja NATO peasekretär Jens Stoltenbergi ühine pressikonverents täna Berliinis.
Saksamaa välisministri Annalena Baerbocki ja NATO peasekretär Jens Stoltenbergi ühine pressikonverents täna Berliinis. Foto: Clemens Bilan/Epa/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kinnitas täna, et Türgi ei blokeeri Rootsi ja Soome liitumistaotlusi ning väljendas kindlust Ankara väljendatud murede lahendamise suhtes.

«Türgi ütles selgelt, et ei kavatse liikmesust blokeerida,» ütles Stoltenberg ajakirjanikele pärast alliansi välisministrite kohtumist Berliinis.

Ta ütles, et oli ühenduses Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğluga pärast seda, kui Ankara väitis kurdi separatistidele viidates, et Põhjala riigid annavad varjupaika niinimetatud terroristidele.

«Olen kindel, et suudame leida ühise keele, konsensuse selles, kuidas liikmesuse küsimustes edasi liikuda,» ütles Stoltenberg.

Samuti tõi NATO peasekretär välja selle, et organisatsioon kaalub Soomele ja Rootsile julgeolekugarantiide andmist nende liikmetaotluse esitamise järgsel perioodil.

«Soome ja Rootsi on mures üleminekuperioodi pärast... me püüame seda protsessi kiirendada,» ütles ta.

«Me uurime võimalusi julgeolekutagatiste andmiseks, sealhulgas NATO kohaloleku suurendamise kaudu piirkonnas.»

Stoltenbergi öeldut toetas ka Saksamaa välisminister Annalena Baerbock, kes kinnitas, et NATO riigid on valmis andma Ukrainale sõjalist abi niikaua kui vaja, et aidata tal Venemaa sissetungi tõrjuda.

«Oleme ühte meelt, et me ei tohi anda ega anna järele oma riikide jõupingutustes, eriti sõjalise toetuse osas, seni, kuni Ukraina seda toetust oma riigi enesekaitseks vajab,» ütles Baerbock NATO kohtumisel Berliinis.

Ankara kiitis Soome konstruktiivsust ja laitis Rootsi provokatiivsust

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu kiitis pühapäeval Soome lepitavat lähenemist, kuid kritiseeris Rootsit selle «provokatiivsete» avalduste eest Berliinis peetud kõnelustel nende riikide NATO-ga ühinemise üle.

Türgi ähvardas reedel blokeerida NATO laienemisprotsessi kahe Põhjamaaga, mis nõuab alliansi liikmete ühehäälset heakskiitu.

«Rootsi välisministri avaldused ei ole kahjuks konstruktiivsed. Ta jätkab provokatiivsete märkuste tegemist,» ütles Çavuşoğlu Berliinis ajakirjanikele NATO välisministrite mitteametliku kohtumise ajal.

Minister oli leplikum Soome suhtes, mida ta nimetas Ankara «muresid» silmas pidades «väga lugupidavaks».

«Aga Rootsi puhul me sama asja ei näe,» rõhutas ta.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kritiseeris reedel kaht riiki selle eest, et need pakuvad varjupaika Kurdistani Töölispartei (PKK) ja vasakäärmusliku Revolutsioonilise Rahvavabastuspartei-Rinde (DHKP-C) liikmetele. Mõlemad need ühendused on Türgi, Euroopa Liidu ja USA poolt terroriorganisatsioonina musta nimekirja kantud.

«Oleme alati toetanud NATO avatud uste poliitikat,» ütles Çavuşoğlu.

«Kuid see, et need kaks riiki on kontaktis terroriorganisatsiooni liikmetega, et Rootsi saadab neile relvi ja et nad seavad piirangud kaitsevarustuse ekspordile Türki, läheb vastuollu alliansi vaimuga.»

Çavuşoğlu ütles, et ootab, milliseid tagatisi neile kahele riigile pakutakse. «On absoluutselt vajalik lõpetada terroriorganisatsioonide toetamine ja tühistada ekspordipiirangud Türgisse. Ma ei ütle seda kauplemiseks, vaid sellepärast, et just seda tähendab olla liitlane,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles