Rootsi ja Soome parlamendis algasid debatid NATO-liikmesuse üle

Copy
Soome peaminister Sanna Marin parlamendis.
Soome peaminister Sanna Marin parlamendis. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

Rootsi ja Soome parlamendis algasid täna debatid NATOga liitumise üle, mõlemad riigid valmistuvad esitama sel nädalal heidutusena Venemaa vastu liitumistaotlust.

Soome teatas pühapäeval ametlikult kavatsusest NATOga ühineda, Rootsi võimupartei avaldas liitumisele toetust.

Samm on ajalooline pööre mõlema riigi neutraalsuspoliitikas, mis on Soomes kestnud üle 75 aasta ja Rootsis kaks sajandit.

Eduskunnas algas esmaspäeval pärast president Sauli Niinistö ja peaminister Sanna Marini pühapäevast liitumisettepanekut maratonistung, mis võib kesta mitu päeva.

«Meie julgeolekukeskkond on põhimõtteliselt muutunud,» ütles Marin parlamendile. «Ainus riik, mis ohustab Euroopa julgeolekut ja peab praegu avalikku agressioonisõda, on Venemaa.»

Venemaa on korduvalt hoiatanud Soomet ja Rootsit NATO-le liitumistaotluse esitamise tagajärgede eest.

«Tegemist on järjekordse suure veaga, millel on kaugeleulatuvad tagajärjed,» ütles esmaspäeval Vene asevälisminister Sergei Rjabkov.

NATOga ühinemist toetab vähemalt 85 protsenti Soome seadusandjatest. Parlamendi spiiker Matti Vanhanen ütles, et sõnavõtutaotlusi on laekunud üle 150 ja esmaspäeval hääletuseni ilmselt ei jõuta.

Soome avalik arvamus on ülekaalukalt liitumise poolt. Hiljutiste arvamusküsitluste kohaselt toetab enam kui kolmveerand soomlastest alliansiga ühinemist. Toetajate arv on võrreldes Venemaa agressiooni eelse ajaga peaaegu kolmekordistunud.

Rootsi peaminister Magdalena Andersson ütles nädalavahetusel, et konsulteerib esmaspäeval parlamendiga ja teeb siis teatavaks valitsuse ametliku kavatsuse taotleda NATO liikmesust.

Anderssoni sotsiaaldemokraadid teatasid pühapäeval alliansiga liitumise toetamisest, mis tagab parlamendis kindla enamuse. Rootsi sotsiaaldemokraadid on olnud NATOga liitumise vastu alates alliansi sünnist, Andersson ise väljendas vastuseisu veel tänavu märtsis.

Ka Rootsis on toetus NATOga liitumisele kasvanud järsult, umbes 50 protsendini, alliansiga ühinemise vastu on umbes 20 protsenti rootslastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles