INTERVJUU ⟩ Prantsuse mõttekodalane: Ukrainal tuleb aidata sõda ruttu võita

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Nicolas Tenzer esines möödunud nädalavahetusel Tallinnas Lennart Meri konverentsil.
Nicolas Tenzer esines möödunud nädalavahetusel Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Eero Vabamägi

Ukraina otsustav võit aitaks pidurdada Vene mõjutustegevust üle maailma, sest praegu Moskva poole kalduvad riigid hakkaksid kaaluma, kas see ikka on kasulik, ütleb Prantsuse mõttekodalane Nicolas Tenzer.

Kas teid üllatasid möödunud aasta lõpu ja tänavuse alguse arengud Malis, kui riiki tulid Vene palgasõdurid ja Prantsusmaa teatas oma lahingumissioonide lõpetamisest?

Need olid tõeline üllatus, sest president Emmanuel Macroni algne plaan oli Prantsusmaa positsioone seal tugevdada. Ta teinuks seda vägedega, keda olnuks arvuliselt vähem, kuid kes samas tegutsenuks aktiivsemalt ja oskuslikumalt ning tegelenuks väga konkreetsete julgeolekuküsimustega (plaan oli vähendada Barkhane’i regulaarvägede arvu ja suurendada erivägede sihtüksust Takuba – toim).

Aga nüüd otsustas Prantsusmaa väed hoopis välja tuua. Täiesti arusaadavatel põhjustel: praegustes oludes ei saa seal edasi tegutseda. Malis on Vene mõju all tegutsev läbikukkunud valitsus, mis ei toeta Prantsusmaad ning levitab vandenõuteooriaid Prantsuse inimeste ja vägede kohta.

Minu arvates oli see presidendi vastutus öelda, et kui Mali valitsus meid ei taha ega tegutse aktiivselt terroristide vastu, ei saa me üksi tegutseda. Jätkamine olnuks meie vägedele ka liiga riskantne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles