Kaitseministeerium: küberrünnakud Leedule muutusid mullu ohtlikumaks

BNS
Copy
Häkker
Häkker Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Küberrünnakute arv Leedule jäi eelmisel aastal 2020. aasta tasemele, kuid need olid keerulisemad ja tegid rohkem kahju, teatas esmaspäeval kaitseministeerium.

«Kui pandeemia ja sellega seotud kübervahejuhtumite endiselt suur hulk sundis meid rohkem tähelepanu pöörama küpsuse tugevdamisele ja õppustele, siis Ukraina sõda suurendas küberjulgeoleku riske ning nõudis meie riigi julgeoleku ning kriitilise taristu tugevdamiseks kiireloomulisi lisameetmeid,» öeldakse kaitseminister Arvydas Anušauskase pressiteates.

Ministeeriumi andmetel registreeris riiklik küberjulgeolekukeskus eelmisel aastal viis protsenti vähem kübervahejuhtumeid kui 2020. aastal, kuid oluliselt kasvas keeruliste, sihipäraste ja tõsiste tagajärgedega vahejuhtumite arv.

Ka 2022. aasta suundumused ei näita küberintsidentide arvu vähenemist, öeldakse teates. Selle aasta esimeses kvartalis registreeris keskus 1020 vahejuhtumit. Nende arv on suurem kui aasta tagasi samal ajal, mil registreeriti 981 juhtumit.

Samuti registreeriti ​​kolmandik vahejuhtumitest aasta kaheksandal nädalal pärast Venemaa sissetungi algust Ukrainasse. Ministeeriumi sõnul tingis selle hetkeline hüpe asutuste ja üksikisikute suurenenud keskendumisest küberturvalisusele, kuid sellest ajast alates on see vähenenud.

Mullu suurenes ka küberkuritegevusest teatamine. Leedu politsei registreeris 2021. aastal 51,7 protsenti rohkem elektrooniliste andmete ja teabesüsteemide turvalisusega seotud kuritegusid ning rahapetturid petsid Leedu elanikelt ja ettevõtetelt 2021. aastal välja kaks korda rohkem raha kui 2020. aastal – 10,2 miljonit eurot.

Kaitseministeerium teatel tugevdati pärast Ukraina sõja puhkemist Leedus riigi ja kriitilise taristu küberturvalisuse kaitset, katsetati avaliku sektori stabiilsuse tagamise plaane, korraldati turvalise riikliku andmeedastuse õppusi ning testiti riigiasutuste võimet töötada internetiühenduseta.

Lisaks juba kavandatud kontrollidele anti kohustuslikud juhised ka turvadokumentatsiooni kinnitamiseks ning kolm subjekti said halduskaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles