Tšiili saatis sõjaväe rahutusse lõunapiirkonda tagasi

Copy
Karabinjeeride eriüksus julgestab siseministri Izkia Sichese ja mitme ministri visiiti Araucaníasse, kus valitsus kohtus kohalike maputšedega.
Karabinjeeride eriüksus julgestab siseministri Izkia Sichese ja mitme ministri visiiti Araucaníasse, kus valitsus kohtus kohalike maputšedega. Foto: Mario Quilondran / EPA / Scanpix

Tšiili andis esmaspäeval korralduse saata sõjavägi tagasi Araucanía piirkonda, kus on ägenenud vägivald seoses maputšede maanõuetega.

«Otsustasime kasutada julgeoleku tagamiseks kõiki vahendeid,» ütles siseminister Izkia Siches.

Sõdurid saadeti Araucanía ja Biobío piirkonna linnadesse oktoobris toonase konservatiivist presidendi Sebastián Piñera käsul.

Uus riigipea Gabriel Boric lubas oma valimiskampaanias väed piirkondadest välja tuua ja see protsess algas 27. märtsil.

Olles proovinud edutult saada kongressi heakskiitu vägede «vahepealse» paigutamise kohta ja seistes silmitsi süütamiste kasvuga, oli president sunnitud erakorralised meetmed taaskehtestama.

Siches ütles, et valitsus püüab leida maputše kogukonnaga dialoogi ja jätkab piirkonnas maaostu, säilitades samal ajal eriolukorra.

Osa Lõuna-Tšiili kogukondi on aastakümneid nõudnud tagasi maid, mida nad peavad oma põlisaladeks. Kõnealused maad on peamiselt metsandusfirmade ja põllumeeste valduses.

Põliselanike rühmitused on osa piirkonnas toime pandud rünnakuid omaks võtnud, kuid teadaolevalt tegutsevad seal ka puiduvargusele ja pisikuritegudele pühendunud grupeeringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles