Ukraina IT-ettevõtlus õitseb hoolimata Venemaa jätkuvast sissetungist – kleepekaid täis sülearvutitega töötajad naalduvad rannatoolidele, mis on välja pandud Lääne-Ukrainas asuva Lvivi ühe iduettevõtteid majutava laohoone juurde, tekitades tunde, justkui oleks sattunud Räniorgu.

Meeleolu laohoone sees on siiski teistsugune. Klaasuste kaudu kompleksi sisenevad ukrainlased teevad haake kuulivestide ja rindele saatmist ootavate kiivrite kastide vahel laveerides. Nad on osa Ukraina mühinal kasvavast tehnoloogiasektorist, mis on oli sunnitud Venemaa sissetungi järel kohanema ja mängib nüüd olulist rolli sõjapidamise toetamises.

Tehnoloogiavaldkonna edu on teravas kontrastis ülejäänud majandusega, mis on sõjas rängalt kannatada saanud. Tavapärased ekspordisektorid nagu terasetööstus ja põllumajandus on kokku varisenud. Sildade ja teede hävitamine ning sadamate blokeerimine pole tehnoloogiasektorile kahju aga teinud.

IT-sektor on teeninud aasta algusest saadik rohkem kui kaks miljardit dollarit ning sellest on saanud Ukraina juhtiv eksportöör.

Kommentaarid
Copy