Venemaa lahkus Läänemeremaade Nõukogust (2)

Copy
Venemaa välisministeeriumi hoone Moskvas 29. märts 2022.
Venemaa välisministeeriumi hoone Moskvas 29. märts 2022. Foto: Bai Xueqi/Xinhua/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Venemaa teatas teisipäeval, et lahkub Ukraina sõjaga seoses lääneriikidega tekkinud pingete tõttu Läänemeremaade Nõukogust.

Tegemist on piirkondliku poliitilise koostöö organisatsiooniga, mis ühendab 11 riiki, teiste hulgas Saksamaad, Soomet ja Norrat, aga ka Euroopa Liitu.

Vene välisministeeriumi sõnul on Läänemeremaade Nõukogust saanud «Vene-vastase poliitika instrument», mis vajub üha sügavamasse russofoobia ja valede mülkasse.

«Me peame oma riigi edasist kohalolekut CBSS-is (Council of the Baltic Sea States) sobimatuks ja kontraproduktiivseks,» ütles välisministeerium.

Organisatsioonil on kavas pidada 25. mail Norras kohtumine ilma Venemaata, ütles Moskva ja süüdistas nõukogu Venemaa eelarvepanuse varastamises.

Läänemeremaade Nõukogust lahkumisest hoolimata kavatseb Moskva säilitada kohalolu Läänemere piirkonnas.

«Katsed tõrjuda meie riik Läänemere piirkonnast välja on määratud hukule,» ütles Venemaa välisministeerium. «Praegune olukord nõukogus on nende südametunnistusel, kes lõhkusid selle organisatsiooni tegevuse alused,» lisati.

Moskva süüdistab Soomet ka Venemaaga konfrontatsioonikursile asumises, Ukraina relvadega varustamises ja Ukraina natsionalistide kuritegude varjamises.

Moskva teatas teisipäeval, et saatis maalt välja kaks Soome suursaatkonnas töötavat inimest, tegemist on peegelvastusega Helsingi samasugusele käigule.

Välisministeerium ütles avalduses, et kutsus Soome suursaadiku Moskvas vaibale ja väljendas oma «jõulist protesti» kahe Vene diplomaadi väljasaatmisele aprillis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles