ICC saatis kõigi aegade suurima uurijate meeskonna Ukrainasse

Copy
Ukraina peaprokurör Irõna Venediktova (keskel) ja Rahvusvahelise Kriminaalkohtu prokurör Karim Khan (paremal) Kiievi lähistel Butšas 13. aprill 2022.
Ukraina peaprokurör Irõna Venediktova (keskel) ja Rahvusvahelise Kriminaalkohtu prokurör Karim Khan (paremal) Kiievi lähistel Butšas 13. aprill 2022. Foto: FADEL SENNA/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) saatis teisipäeval 42 uurijat, kohtueksperti ja tugitöötajat Ukrainas sooritatud sõjakuritegusid ja inimsusvastaseid kuritegusid uurima, ütles kohtu prokurör.

«See on minu büroo kõigi aegade suurim välilähetus selle asutamisest saati,» ütles ICC prokurör Karim Khan ja lisas, et meeskond teeb tööd koos Ukraina võimudega.

Uuritakse kuritegusid, mis langevad Rahvusvahelise Kriminaalkohtu jurisdiktsiooni alla ja antakse toetust Ukraina riiklikele võimudele, ütles Khan.

Ta tänas kohtu asukohamaad Hollandit, kes saatis palju oma eksperte missioonile appi.

ICC prokurör kuulutas arvatavate sõjakuritegude ja inimsusvastaste kuritegude uurimise välja neli päeva pärast 24. veebruari, mil Venemaa Ukrainale kallale tungis.

Khan ütles, et «Ukraina on kuriteopaik», ning külastas hiljem Butša linna Kiievi lähedal, kus pärast Vene vägede taandumist märtsi lõpus vedelesid tänavatel tapetute surnukehad.

ICC uurijad koguvad pealtnägijate tunnistusi rünnakute kohta, uurivad juhtumeid ning teevad ka koostööd Ukraina võimudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles