Mehhikos on ametlikult kadunuks jäänud üle 100 000 inimese

Copy
Mehhiko politseinikud.
Mehhiko politseinikud. Foto: Eyepix/SIPA/Eyepix/SIPA

Vägivallast räsitud Mehhikos on ametlikult kadunuks tunnistatud inimeste arv ületanud 100 000 piiri, näitasid ametlikud andmed.

Valitsuselt nõutakse koheseid samme kadunud inimeste leidmiseks.

Mehhiko kadunuks jäänud isikute register, kuhu hakati sissekandeid tegema alates 1964. aastast, teatas, et esmaspäevase seisuga on hetkel kadunud 100 012 inimest. Nendest umbes 75 protsenti on mehed.

Kadumiste arv on kasvanud paralleelselt uimastivägivalla eskaleerumisega viimase 16 aasta jooksul.

Ühendus Liikumine Meie Kadunud Inimeste Heaks hoiatas esmaspäeval, et tegelik kadunute arv on suurem ning kutsus Mehhiko valitsust selle suhtes midagi ette võtma.

ÜRO Sunniviisiliste Kadumiste Vastane Komitee teatas mullu aprillis, et inimeste kadumine on Mehhikos murettekitavalt kasvamas.

Peamiselt on inimeste kadumise taga kuritegelikud organisatsioonid, teatas ÜRO komitee, kelle sõnul on ametnikud sellega teatud määral vaikimisi leppinud.

Riigipoolse abi puudumisel on lähedased, iseäranis emad, moodustanud grupid peidetud matmispaikade leidmiseks, lootuses leida oma sugulasi.

Mehhiko valitsuse sõnul on surnukuurides uurimisel umbes 37 000 tuvastamata surnukeha. Erinevate kodanikuorganisatsioonide sõnul on see arv kõrgem.

Paljud teadmata inimeste surnukehad on maha maetud enne tuvastamist, kuna surnukuurid ei suuda neid rohkem mahutada.

ÜRO inimõiguste ülemvolinik Michelle Bachelet' kutsus üles astuma samme ohvrite heaks ja tõe nimel.

Esimesed teated kadumistest Mehhikos pärinevad võimude nõndanimetatud räpase sõja perioodist vasakpoolsete liikumiste vastu 1960.-1980. aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles