Haagi sõjaroimakohus mõistis kaks Kosovo veterani vangi (1)

Copy
Hysni Gucati Haagi kohtus 7. oktoober 2021.
Hysni Gucati Haagi kohtus 7. oktoober 2021. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/Pool/Reuters

Haagi sõjaroimakohus mõistis kolmapäeval kaks endist Kosovo separatistlikku võitlejat tunnistajate hirmutamise eest neljaks ja pooleks aastaks vangi.

Tegemist on kohtu esimese otsusega Kosovo 1990. aastate lõpu Serbia-vastase iseseisvussõjaga seoses.

Kosovo Vabastusarmee (KLA) veteranide organisatsiooni esimees Hysni Gucati ja aseesimees Nasim Haradinaj mõisteti süüdi sadade tunnistajate isikuandmete avalikustamises, mis saadi kohtu salatoimikutest.

Mehed nimetasid tunnistajaid reeturiteks, spioonideks ja kollaborantideks, et nad ei julgeks Hollandis asuvas Kosovo erikohtus tunnistada.

«See otsus näitab neid tegusid sellisena, nagu need on: kuritegelikud ja ebapatriootlikud,» ütles kohtu eesistuja Charles Smith.

«Süüdistatava sõnum tunnistajatele oli: nüüd teavad kõik, kes te olete, ja keegi ei saa teid kaitsta,» lisas kohtunik.

Juba vangis oldud aeg võetakse karistusest maha, kuid kummalgi süüdimõistetul tuleb maksta ka 100 eurot trahvi.

Gucati ja Haradinaj mõisteti süüdi viies tunnistajate hirmutamise juhtumis ja kohtusaladuste paljastamises. Kättemaksusüüdistusest nad aga vabanesid.

Kosovo erikohus tegutseb Kosovo seaduste alusel, kuid paikneb Hollandis, et kaitsta tunnistajaid hirmutamise eest kodumaal, kus endised KLA komandörid on olnud pikka aega kõrgetel poliitilistel ametikohtadel.

Kohus on esitanud mitmele KLA juhtliikmele sõjakuritegude süüdistuse tegevuse eest 1998.-99. aasta iseseisvusvõitluses Serbia vastu.

Teiste hulgas on Kosovo endine president Hashim Thaçi, kes astus pärast süüdistuse saamist tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles