Sanna Marin kutsub NATO liikmeid Soome liitumistaotlust ruttu ratifitseerima

Copy
Soome peaminister Sanna Marin.
Soome peaminister Sanna Marin. Foto: Tiziana Fabi/AFP/Scanpix

Soome peaminister Sanna Marin avaldas täna lootust, et NATO liikmesriigid ratifitseerivad Helsingi liitumistaotluse võimalikult ruttu.

Ta tunnistas, et mõned probleemid tuleb NATO-ga liitumiseks taotluse esitanud Soomel ja Rootsil veel lahendada.

«Me tahame olla kindlad, et iga NATO liikmesriik ratifitseerib meie taotluse võimalikult varsti,» ütles Roomas Itaalia peaministri Mario Draghiga kohtunud Marin ajakirjanikele.

«Minu arvates on see julgeoleku seisukohast võtmeküsimus, sest võimalikult kiire ratifitseerimisprotsess on praegusel etapil Soome ja Rootsi parim julgeolekutagatis.»

Draghi kinnitas, et Itaalia toetab mõlemat riiki: «Me tahame kiirendada oma siseprotseduure, et liikmesus jõustuks võimalikult peatselt.»

Soome ja Rootsi teevad NATO-ga liitudes lõpu oma senisele neutraliteedipoliitikaga. Nende liitumine on alliansi olulisim laienemine viimasel kümnendil.

Põhjamaade liitumise vastu on astunud NATO liige Türgi, kes süüdistab Soomet ja Rootsit Ankara silmis terrorirühmituste nagu Kurdi Töölispartei (PKK) toetamises.

Marini sõnul on NATO-ga liitumine Soome jaoks kindlasti suur muutus, kuigi riigil on alliansiga juba tihedad partnerlussuhted.

Soomest on NATO-le kasu, ütles ta, sest Soomel on väga hea kaitsevõime.

«Aga ma arvan, et tähtis on olla osa artikkel viiest, ühisest julgeolekust. See on peamine, miks me NATO liikmesust taotleme.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles