Blue Origin lükkas järgmise lennu tehnilise probleemi tõttu edasi (1)

Copy
Selline näeb välja Blue Origini kosmosekapsel.
Selline näeb välja Blue Origini kosmosekapsel. Foto: Ivan Pierre Aguirre/Reuters/Scanpix

Miljardär Jeff Bezose kosmosefirma Blue Origin teatas, et lükkab tehniliste probleemide tõttu edasi oma viienda mehitatud lennu, mis oli algselt plaanis reedel.

Viimase stardieelse kontrolli käigus avastati, et suborbitaalse kosmoselaeva New Shepard üks tagavarasüsteeme ei vastanud ootustele, teatas ettevõte avalduses.

«Ülimast ettevaatlikkusest lükkame NS-21 stardi edasi,» lisas firma.

Blue Origin pakub reisijatele umbes kümneminutist sõitu napilt väljapoole atmosfääri ja tagasi. Pileti hind on kiivalt hoitud saladus.

Lennatakse üle Kármáni joone, ilmaruumi algust tähistava tingliku piiri 100 kilomeetri kõrgusel maast.

Reisijad saavad oma turvavööd avada ja mõne hetke kaaluta olekus hõljuda, samal ajal läbi raketiakende planeedi Maa kumerust imetledes.

Viiendal mehitatud lennul peaks teiste seas osalema 26-aastane Mehhikos sündinud insener Katya Echazarreta, kellest saaks noorim kosmoses käinud ameeriklanna.

Tema reisi spondeeris programm «Space for Humanity», mis on seadnud sihiks ligipääsu kosmosele demokratiseerida ja valis ta välja 7000 kandidaadi seast.

Bezos ise osales New Shepardi esimesel mehitatud lennul juulis 2021. Sestsaati on rakett viinud ilmaruumi ka Star Treki ikooni William Shatneri ja Laura Shepard Churchley, esimese komoses käinud ameeriklase tütre.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles