Briti luure sõnul on hulk Vene kõrgemaid sõjaväelaseid vallandatud (4)

Postimees
Copy
Vene Musta mere laevastikku juhtinud viitseadmiral Igor Ossipov Sevastopolis, kes on nüüdseks ilmselt ametist tagandatud.
Vene Musta mere laevastikku juhtinud viitseadmiral Igor Ossipov Sevastopolis, kes on nüüdseks ilmselt ametist tagandatud. Foto: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS/SCANPIX

Briti kaitseministeeriumi jagatud tänahommikune luureraport keskendus viimastel nädalatel aset leidnud vallandamistele Venemaa sissetungi Ukrainas läbiviivas sõjalises juhtkonnas. Arvatavasti pole paljud üksused suutnud endale seatud eesmärke täita.

Oma ülesannete mittetäitmise eest on näiteks sule sappa saanud Vene 1. kaardiväe armee juht kindralleitnant Sergei Kisel, kes vastutas varem Harkivi vallutamise eest ja sellega selgelt ebaõnnestus. 

Samuti on tõenäoliselt oma varasemastest kohustustest pidanud pärast ristleja Moskva uppumist loobuma Vene Musta mere laevastikku juhtinud viitseadmiral Igor Ossipov.

Vene relvajõudude kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov jääb praegu küll tõenäoliselt ametisse, kuid pole selge, kas ta säilitab Venemaa presidendi Vladimir Putini usalduse.

Brittide sõnul on Vene sõjaväes selline süüdlaste otsimise kultuur küllaltki tavapärane, kuid samas teeb see ilmselt Vene vägede olukorda praeguses sõjas veelgi raskemaks, kuna nii peavad juhid lisaks kõigile muudele probleemidele tegelema ka oma isikliku süü kellegi teise kraesse veeretamisega.

Olukorras, kus ohvitserid ei julge enam ise erilist vastust võtta, et pidevalt tekkivate tagasilöökide puhul jääks süü nende ülemuste kanda, on aga Venemaal raske sõjas kaotatud initsiatiivi tagasi võita.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles