Kreml: Venemaa hakkas toidukriisiks valmistuma juba eelmisel aastal

Copy
Viljakoristus Stavropoli oblastis.
Viljakoristus Stavropoli oblastis. Foto: EDUARD KORNIENKO/REUTERS/SCANPIX

Venemaa alustas maailma ähvardavaks toidukriisiks valmistumist juba enne seda, kui president Vladimir Putin saatis väed Ukrainasse, ütles täna Kremli nõunik.

Venemaa ja Ukraina on seni tootnud kahe peale 30 protsenti maailma nisust.

Moskva sõda Ukrainas on toonud Venemaale enneolematud sanktsioonid, mille tõttu on häiritud väetiste, nisu ja teiste toidukaupade tootmine mõlemas riigis ning toiduainete ja kütuse hinnad on tõusnud järsult, eriti arengumaades.

«Vladimir Vladimirovitš mõistis, et need probleemid võivad Venemaale mõju avaldada,» ütles endine majandusminister ja Putini nõunik Maksim Oreškin täna Moskvas noortefoorumil.

«Venemaa valmistub aktiivselt ülemaailmseks näljahädaks, ta alustas juba eelmise aasta lõpus,» lisas Oreškin.

ÜRO nõudis sel nädalal, et 24. veebruaril Ukrainale kallale tunginud Venemaa vabastaks kiiresti sõja tõttu Ukraina sadamatesse seisma jäänud vilja.

Oreškin ütles, et usutavasti algab globaalne nälg 2022. aasta lõpus. Ülemaailmse toidukriisi taga on USA ja Euroopa Liidu riikide mõtlematu poliitika, sõnas ta.

USA katsed vilja Ukrainast välja viia võivad põhjustada Ukrainas humanitaarkatastroofi ja tohutud toiduprobleemid kogu maailmas, ütles Putini nõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles