Marin: NATO ei huvitu tuumarelvade või baaside Soome paigutamisest

Copy
Soome peaminister Sanna Marin.
Soome peaminister Sanna Marin. Foto: Alessandro Serrano'/AGF/SIPA/Scanpix

NATO juhtkond ei ole avaldanud soovi paigutada Soome tuumarelvi ega alalisi baase, kui riik alliansiga liitub, ütles Soome peaminister Sanna Marin Itaalias visiidil.

«NATO-l ei ole soovi paigutada Soome tuumarelvi ega baase,» tsiteeris Lääne meedia tema sõnu.

Peaminister täpsustas, et Helsingi-NATO kõnelustel selliseid küsimusi ei arutatud.

Marin mainis ka muret seoses Türgi keeldumisega lubada Soomel ja Rootsil NATO-ga liituda. Peaminister avaldas veendumust, et need raskused on lahendatavad läbirääkimistel.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg võttis eile Brüsselis vastu Soome alaliste esindaja Klaus Korhoneni ja Rootsi esindaja Axel Wernhoffi taotlused nende riikide liitumiseks alliansiga.

Türgi tõkestas sel samal päeval riikide alliansiga liitumise taotluste läbivaatamise. The Financial Timesi andmeil pidasid eile NATO riikide alalised esindajad kohtumise, et alustada kohe läbirääkimisi Rootsi ja Soome NATO-sse astumise üle, kuid Ankara vastuväited takistasid hääletust.

Rootsi peaminister Magdalena Andersson ja Soome president Sauli Niinistö kohtuvad täna Washingtonis USA presidendi Joe Bideniga, et arutada NATO liikmelisuse taotlusi. USA on korduvalt teatanud, et tervitab Rootsi ja Soome soovi alliansiga ühineda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles