Biden: Soome ja Rootsi vastavad kõigile NATO nõuetele

Copy
USA president Joe Biden (keskel) tervitab Soome presidenti Sauli Niinistöd ja Rootsi peaministrit Magdalena Anderssoni Washingtonis Valges Majas 19. mai 2022.
USA president Joe Biden (keskel) tervitab Soome presidenti Sauli Niinistöd ja Rootsi peaministrit Magdalena Anderssoni Washingtonis Valges Majas 19. mai 2022. Foto: Oliver Contreras/POOL/EPA/Scanpix

USA president Joe Biden tervitas täna Soome presidenti ja Rootsi peaministrit Valges Majas, demonstreerides tugevat toetust nende riikide soovile liituda NATO-ga.

Biden andis täna tugeva toetuse Soome ja Rootsi NATO-ga liitumisele, öeldes, et need riigid vastavad kõigile alliansi kriteeriumidele.

«Nad vastavad kõigile NATO nõudmistele ja veel mõnele,» ütles Biden pärast kohtumist Soome presidendi Sauli Niinistö ja Rootsi peaministri Magdalena Anderssoniga ajakirjanikele, andes NATO-ga liituda soovivatele riikidele Ameerika Ühendriikide täieliku ja igakülgse toetuse.

Andersson ja Niinisto võeti auavaldustega vastu vaid mõni päev pärast seda, kui nad olid ametlikult teatanud soovist ühineda NATO-ga.

Niinisto ütles pressikonverentsil, et Soome on valmis arutama kõiki probleeme, mis Türgi on tema NATO-ga liitumise puhul välja toonud, ja kinnitas, et mõistab terrorismi hukka.

«Me mõistame hukka terrorismi kõigis selle vormides ja võitleme sellega aktiivselt,» lausus Niinistö Washingtonis koos Bideniga ajakirjanikele esinedes.

«Oleme valmis arutama avatult ja konstruktiivselt kõiki muresid, mis teil võivad meie liikmesuse puhul olla,» sõnas Niinistö Türgi poole pöördudes.

Türgi on süüdistanud Soomet ja Rootsi terrorirühmituste liikmetele varjupaiga andmisest ja teatanud, et on nende NATO-ga liitumise vastu.

Biden ütles eile, et toetab tugevalt Rootsi ja Soome alliansi liikmesust.

«Ühendriigid teevad koostööd Soome ja Rootsiga, et olla valvel mis tahes ohtudeks meie jagatud julgeolekule ning tõrjuda ja seista vastu agressioonile või agressiooniähvardusele, kuni nende taotlust kaalutakse,» ütles president.

Ühendriikides on lepingute ratifitseerimine senati ülesanne, hääletus viiakse tõenäoliselt läbi enne alliansi Madridi tippkohtumist juunis. Soome ja Rootsi NATO-ga liitumisele on laialdane toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles