ÜLEVAADE ⟩ USA lapsevanemaid kimbutab imikute piimasegu puudus poodides

Carlos Kleimann
, toimetaja
Copy
Tühi beebitoidulett Ameerika Ühendriikides Virginias.
Tühi beebitoidulett Ameerika Ühendriikides Virginias. Foto: Liu Jie/Xinhua/Zuma Press/Scanpix
  • Probleemid on tingitud pandeemiast ja tootjate vähesesusest, mis võimendab ühe firma tootmisraskusi.
  • Probleem on aktuaalne üle terve riigi, osas osariikides puudub rohkem kui pool tavalistest varudest.
  • Piimapulbripuudus mõjutab statistiliselt rohkem väikese sissetulekuga ja mustanahalisi peresid.

Ameerika Ühendriikides on sel kevadel poelettidel tekkinud suur puudus imikute piimasegust. Probleem on väga tõsine, sest tegemist on tootega, millele paljud lapsevanemad on seni saanud väikelaste toitmisel kindlad olla.

Mai alguses oli tooteandmetega tegeleva ettevõtte Datasembly andmetel jaemüüjate laost otsas lausa 43 protsenti imikute piimasegudest, mistõttu leidub Bloombergi väitel selliseid kauplusi, kus ostetava piimapulbri kogust juba piiratakse, nagu näiteks Target ja Walgreens.

Toote puudujääk on eriti süvenenud viimase paari kuu jooksul, kuid esimesed suuremad häired tekkisid juba möödunud aasta lõpus. Siis oli peamine murekoht pandeemiast tingitud tarneraskused. Suurema põntsu sai imikute piimapulbri turg aga siis, kui toote turuosast peaaegu poolt kontrolliv Abbott oli sunnitud oma Michigani tootmisüksuse bakterileviku kahtluse tõttu sulgema.

Probleemi süvendab asjaolu, et vaid neli ettevõtet kontrollivad umbes 90 protsenti USA imikute piimasegu turust, mis teeb uutele tulijatele turule pääsemise peaaegu võimatuks. Veel enam, need neli firmat – Abbott, Mead Johnson Nutrition, Nestlé USA ja Perrigo – toodavad peaaegu kõike ise, mistõttu pole olemas ka selliseid ahelaid, mille kaudu saaks puuduolevat piimasegu vajalikus koguses kuskilt väljaspoolt juurde importida.

The Guardiani sõnul on vabariiklased tekkinud piimapulbripõuas püüdnud süüdistada ka dokumentide ja elamisloata sisserändajaid, kellele president Joe Bideni administratsioon seda salaja saatvat, kuid majandusteadlaste sõnul on immigrantide tarbitava piimapulbri osakaal ligilähedane nullile.

Probleemi süvendab asjaolu, et vaid neli ettevõtet kontrollivad umbes 90 protsenti USA imikute piimasegu turust, mis teeb uutele tulijatele turule pääsemise peaaegu võimatuks.

Kuigi probleem on aktuaalne peaaegu kõigis osariikides, on enim hädas Texas, Iowa ja Tennessee, mis ei asu üksteisele kuigi lähedal. Linnadest on imikute piimapulbri letid kõige tühjemad Las Vegases, Houstonis ja Charlotte’is. Mainitud paikadest on puudu üle poole tavapärastest toote kogustest.

Piimapulbri saamiseks soovitatakse inimestel ühendust võtta lastearstide või väiksemate poodide ja apteekidega, kellel võib veel varusid või mingit sorti näidiseid laos olla. Samas hoiatatakse inimesi, et nad mingil juhul ei hakkaks piimasegusid internetist leitavate retseptide abil ise valmistama, sest omatehtud segud võivad olla ohtlikud või sisaldada vajalikke aineid liiga vähe. Ka ei tohiks segusid lahjendada, et neist kauem jätkuks.

Kriis on eriti valus väiksema sissetulekuga inimestele, sest vaesemad naised on sunnitud kiiremini tööle naasma ja seetõttu toidavad vähem oma lapsi rinnaga. Samasugustel põhjustel mõjutab piimapulbripuudus statistiliselt rohkem musta nahavärviga beebisid.

Olukorrale võib aga juba varsti tulla leevendus, sest liiguvad jutud, et Ameerika Ühendriikide toidu‑ ja ravimiamet on saavutamas Abbottiga kokkulepet Michigani tootmistehase taasavamiseks. Abbotti sõnul oleksid nad sel juhul valmis tootmist taasalustama kahe nädalaga, mis võimaldaks seal valmistatavad tooted poelettidele saata umbes kuue kuni kaheksa nädalaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles