Pentagon hoiatab Ukraina edule vaatamata sõjategevuse laienemise eest

Copy
Ukraina iseliikuv haubits riigi idaosas Sõdorove lähistel.
Ukraina iseliikuv haubits riigi idaosas Sõdorove lähistel. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Scanpix

USA kaitseministeeriumi kõrge ametnik ütles neljapäeval, et Ukraina sõda võib jätkuda pikka aega, seda vaatamata Kiievi väeüksuste edule Harkivi oblasti tagasivallutamisel ja märkimisväärse osa USA suurtükiabi kasutamisele.

Ametnik manitses ettevaatlikkusele selliste analüütikute eest, kes ütlevad, et Vene sõjajõud on kurnatud viimse piirini ning võivad lähinädalatel jõuda punkti, millest edasi ei ole nad enam võimelised edenema.

«Väga keeruline on teada, kuhu see aja jooksul liigub,» ütles nimetuks jääda soovinud allikas.

Ametnik kiitis ülivõrdes Ukraina väeüksuste võitlusvõimet ja käsuliini kontrollimist, koostööd ja vaimsust, nimetades seda «ajalooliseks», võrreldes Vene okupatsiooniväega.

Sellele vaatamata on tema sõnul venelastel arvuline ülekaal ning märkimisväärne kogus lahinguvõimekust reservides ning nad suudavad hoida positsioone mööda pikka rinnet alates Donbassi lõuna- ja lääneosast kuni Mõkolajivi suunani välja.

«Kõik see, lisaks fakt, et me räägime Ukraina piirkonnast, kus need kaks poolt on sõdinud üle kaheksa aasta, viib meid jätkuvalt uskuma, et sellest tuleb pikk võitlus,» ütles ametnik.

Nii mitmedki tunnustatud sõjandusanalüütikud on viidanud hiljuti võimalusele, et Vene väel saab lähinädalatel jaks otsa.

Pentagoni ametnik aga märkis, et Vene väel on jätkuvalt probleeme pealetungi surve jätkusuutlikkusega.

«Lahinguvõime iseenesest ei võida sõdu. Peab olema võitlustahet, peab olema hea juhtkond. Peab olema juhtimine ja kontroll ning neil on sellest kõvasti puudu,» ütles ta.

Ent ta tõi esile, et vaatamata Ukraina väe hiljutisele edule riigi suuruselt teise linna Harkivi ümbruses, kust venelased suures osas tagasi löödi, ei ole kumbki vaenupool suutnud piki rinnet teha märkimisväärseid edusamme.

«See on noavõitlus,» ütles ta viitega lähivõitluse taktikale, Donbassi suurtükkidest tulistamisele ja lahingujoontele Hersoni ja Mõkolajivi juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles