IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK ⟩ Ukrainlased ei kavatse Donetsi jõe põhjakaldalt niisama lihtsalt taanduda

Igor Taro
Copy
Purustatud raudteesild Donetsi jõe kohal Raihorodka lähistel Donetski oblastis 30. aprillil.
Purustatud raudteesild Donetsi jõe kohal Raihorodka lähistel Donetski oblastis 30. aprillil. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / Scanpix

UKRAINA PÄEVIK 19.05: Mariupoli kaitsjate väljumine Azovstalist jätkus ning Ukraina vaikib saavutatud kokkuleppe tingimuste kohta. Need lubatakse avalikustada pärast operatsiooni lõpuleviimist. Intensiivsemate lahingute alad kipuvad üha kokku kuivama, kuigi ähvardavate tulelöökidega soovivad Vene okupandid hoida Ukraina kaitsjaid pinges võimalikult suurel maa-alal, kirjutab Igor Taro oma blogis 85. sõjapäeva kohta.

Vene okupantide kaotused Ukraina peastaabi andmetel on järgmised - ründajaid 28500 (+200), tanke 1254 (+3), soomukeid 3063 (+20), suurtükke 595 (+9), raketiheitjaid 199, õhutõrjesüsteeme 93 (+2), lennukeid 203 (+1), helikoptereid 167.

1) Harkivist põhjas-kirdes on hetkel kaks lahingute pidamise kohta - Ukraina vägi on hakanud venelasi suruma Belgorodi maanteest idas jooksval paralleelteel ning samal ajal jätkub Vene okupantide agoonia Ternova ümbruses, mille ukrainlased vabastasid mõned päevad tagasi.

Uus lahingute paik on Borštšova küla, kus seni oli niisugune okupeeritud alade Harkivi poole väljaulatuv «hammas,» mida on hakatud viilima. Ukrainlased liiguvad seal aeglaselt, aga kindlalt - praktiliselt meeter meetri haaval, et mitte joosta hurraa-hüüetega laupa.

Ukrainlased ei kavatse Donetsi jõe põhjakaldalt niisama lihtsalt taanduda ja anda Vene okupantidele võimalus asuda seal kaitsesse.

Samas on jätkunud ka tulelöögid vabastatud aladele, sealhulgas mõned tabamused ka Harkivis. Seal plaanitakse metroo taaskäivitamist. Mida kaugemal on russkij mir, seda paremini naaseb linn normaalse elukorralduse juurde. Muidugi see naasmine on omaette väljakutse, sest okupantide tekitatud kahjude likvideerimine võib võtta palju aastaid.

Hetkel suurim probleem vabastatud aladel on demineerimine - taas oli üks traktor miini otsa sõitnud. Mitte küll Harkivi ümbruses, vadis Tšernihivi oblastis, aga kevadtööde ajal juhtub seda praktiliselt iga päev kusagil.

Foto: Igor Taro

2) Izjumi operatiivsuunal polnud teateid maastikul manööverüksuste liikumisest, vaid ainult tuletegevusest. Sellele saab olla kaks selgitust - ettevalmistavad löögid või vastaspoole rünnakut tõrjuvad löögid. Kuna Prõšõb, Hruštšuvaha ja Bogoroditšne asuvad kõik senistes Vene okupantide rünnakusuundades, siis tundub loogilisem, et tegu on nende ettevalmistusega.

Vähetõenäoline, et ukrainlsed koonduksid pealetungiks täpselt samas koridoris. Samas võib seal kahtlemata olla Ukraina üksuseid kaitses. Dovhenke on endiselt ukrainlaste käest, või peaks ilmselt kirjutama, et Dovhenke küla asukohas olev kõrgendik. Küla pidi olema üsna pilbasteks.

Venelaste loodetud suured strateegilised võidud Popasna vallutamisega võivad muutuda millekski muuks, kui aset leidnud ressursi kadu muudab ühel hetkel olematuks Vene okupantide pealetungivõime.

3) Lõmani kandis samuti null liikumist ja ainult tulelöögid Lõmani ja Ozerne pihta. See tegevus ütleb, et ukrainlased ei kavatse Donetsi jõe põhjakaldalt niisama lihtsalt taanduda ja anda Vene okupantidele võimalus asuda seal kaitsesse. Kuigi Donetsi põhjakallas pole kaitse jaoks kõige soodsam - paremkallas, antud lõigus lõunas, asub vasaku suhtes kõrgemal.

Pikalt pole midagi kuulda olnud Rubižnest, seal on 30 protsenti linnast veel ukrainlaste käes. Täna avalikustati üks droonivideo kohapealt, kus on näha purustusi. Ainult suitsevad müürid ja varemed. Vene okupantide kohaloleku tulemus on kõikjal üks - purustused ja häving.

Sjevjerodonetski üritati veel peale tungida, kuid tulemusteta. Toškovkale lõunas samuti ja analoogse tulemusega.

Seal on praegu põhijõupingutus ja ukrainlased saavad ka sellest suurepäraselt aru - on sinna arvatavasti koondanud ka reserve ja võimalik, et Harkivi põhjapoolsete alade puhastamine toppab selle taga. Kogu sõjapidamise kunst seisneb selles, kuidas teha kindlaks vastase põhijõupingutuse koht ning suunata oma üksused ründama sinna, kus vastane on kõige nõrgem.

Ukraina tank Sjevjerodonetskis 18. mail.
Ukraina tank Sjevjerodonetskis 18. mail. Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP / Scanpix

4) Sjevjerodonetski operatiivsuuna põhijõupingutusega on seotud ka Popasna tegevus. Sealne edu oli mõeldud toetama Sjevjerodonetski ümberpiiramist, kuid seni on Vene okupandid pärast ukrainlaste asulast taandumist tammunud seal mõne kilomeetri ümbruses, saavutamata mingit suuremat edu. Popasna on toiminud kui Venemaa surematu polgu sepikoda.

Võib arvata, et kaitselahingute jätkamisel Azovstalis oleksid Vene okupandid iga päevaga kaotanud uusi tormijooksu harrastajaid.

Seal, Ukraina suurtükiväelaste haamri ja maaväelaste alasi vahel, luuakse surematule polgule üha uusi manööverüksusi. Venelaste loodetud suured strateegilised võidud Popasna vallutamisega võivad muutuda millekski muuks, kui aset leidnud ressursi kadu muudab ühel hetkel olematuks Vene okupantide pealetungivõime.

Aktiivsed lahingud olid ka Avdiivkast põhjas ja kirdes ning Marjinka suunal ja sellest lõuna pool, paralleelteedel Stepne ja Slavne külade piirkonnas. See on siis joon, kus Vene okupandid ongi kaheksa aastat proovinud Donetskist lõunast lääne poole liikuda.

Buss Azovstali all võidelnud Ukraina vägedega 19. mail Mariupolis.
Buss Azovstali all võidelnud Ukraina vägedega 19. mail Mariupolis. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / Scanpix

5) Mariupoli kaitsjate kohta saab öelda vaid ühte. Azovstalist väljuvad inimesed, keda vastane ei suutnud alistada. On suur vahe vangilangemisel lahinguväljal ning positsioonide jätmisel väejuhatuse käsu peale, sest on saavutatud vastaspoolega kokkulepe.

Kokkulepe tähendab vahetust, milles on mõlemad pooled huvitatud. Võib arvata, et kaitselahingute jätkamisel Azovstalis oleksid Vene okupandid iga päevaga kaotanud uusi tormijooksu harrastajaid. Seega, kõnelemata vastutasuks soovitavatest vangidest, säästis ka Vene poole enda sõdurite elusid, nõustudes Azovstali võitlejate vabatahtliku lahkumisega.

Operatsiooni vahendab Punane Rist, kes registreerib kõik tehasest väljunud isikud ning see peab garanteerima, et keegi niisama kuhugi ei kao.

Nii nagu Mariupoli kaitsjad tõmbasid endale kolmandiku Vene rünnakugrupeeringu tähelepanust, proovib Venemaa teha sama Ukrainale, et nende reservüksused ei asuks Donbassi või lõuna rindel vastupealetungijaid toetama.

6) Zaporižžja ja Hersoni osas on muutusteta - mõlemas lõigus tegelevad Vene okupandid ukrainlaste positsioonide pihta lastavate tulelöökide katte all kaitserajatiste tegemist. Seal on selgelt näha vallutatud alade külmutamise soovi.

Ukraina jaoks on lootusrikas olukord, kus lääneliitlased on äsja kinnitanud, et ei survesta Ukrainat sõja lõpetamiseks kokku leppima Venemaa seatud tingimustel. Seda ütles ka Saksa kantsler.

Britid on selles suhtes algusest peale teravamad olnud ja kinnitasid just äsja samuti, et kui olukord kisubki positsioonisõjaks, siis tuleb Ukrainat relvastada selliselt, et nad suudaks lähiajal asuda vastupealetungile, sest vastasel juhul antakse Putinile lihtsalt mõned aastad aega kosuda ja taasalustada uue «erioperatsiooniga.»

Foto Tšernihivis purustatud hotellist 3. mail. Vene väed suruti Tšernihivi oblastist välja aprilli algul.
Foto Tšernihivis purustatud hotellist 3. mail. Vene väed suruti Tšernihivi oblastist välja aprilli algul. Foto: GENYA SAVILOV / AFP / Scanpix

Üldist pilti veel. Ukraina põhjaosas - Tšernihivi ja Sumõ oblastites jätkub Vene okupantide poolne tuletegevuse Venemaa territooriumilt Ukraina piirivalvurite ja piirikaitse üksuste pihta.

Nii nagu Mariupoli kaitsjad tõmbasid endale kolmandiku Vene rünnakugrupeeringu tähelepanust, proovib Venemaa teha sama Ukrainale, et nende reservüksused ei asuks Donbassi või lõuna rindel vastupealetungijaid toetama.

Samuti võib heidutuse sekka lugeda Venemaal ilmunud lugusid uutest wundervahvlitest ehk imerelvast «laser,» mida keegi pole näinud ja ka lääne luure ei hinda neid avaldusi usaldusväärseteks.

Võib-olla osutub sama, mis hüperhelikiiruste rakettidegagi, et lubati kõrgtehnoloogilist laserit, aga tegelikkuses on tühjade patareidega taskulamp. Ei väsi kordamast, et edukas organisatsioon võib suure tõenäosusega olla edukas kõiges ning strateegiline möödalaskja ei lase suure tõenäosusega ka järgmisel katsel pihta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles