G7 riigid annavad Ukrainale üle 18 miljardi dollari abi

BNS
Copy
Saksamaa rahandusminister Christian Lindner.
Saksamaa rahandusminister Christian Lindner. Foto: Xander Heinl / Photothek / Imago / Scanpix

Maailma juhtivate tööstusriikide ühendus G7 annab Venemaa sissetungiga võitlevale Ukrainale toetuseks 18,7 miljardit eurot, ütlesid täna ühenduse rahandusministrid.

Raha kasutatakse eesmärgil aidata Ukrainal täita lünki riigi rahanduses ja tagada rahva varustamine põhiteenustega, ütlesid ministrid kohtumise lõppavalduses.

Saksa rahandusminister Christian Lindner sõnas, et summast üheksa miljardit eurot saadi kokku sel nädalal Königswinteris toimunud G7 rahandusministrite kohtumisel.

«Nõustusime, et Ukraina finantsolukord ei tohi mõjutada Ukraina võimet end edukalt kaitsta,» ütles ta. «Peame andma endast kõik, et see sõda lõpetada.»

«Kõik meist lubasid teha, mida vaja, et lüngad täita,» teatas USA rahandusminister Janet Yellen eile, kohtumise esimesel päeval. «Paneme kokku ressursid, mida neil vaja läheb.»

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib, et Ukraina majandus kahaneb sel ja järgmisel aastal sõja tõttu 35 protsenti.

Vene invasioon mõjutas pea igat teemat, mida rahandusministrid sel nädalal arutasid, alates vajadusest vähendada sõltuvust Vene gaasist kuni riikide vaheliste suhete reformimiseni, et säilitada majanduslik stabiilsus.

«Vene agressioonisõda põhjustab üleilmseid majandushäireid, mõjutades üleilmset energiavarustuse, toidutootmise ja toidu- ja põllumajanduskaupade ekspordi julgeolekut, aga ka üleilmsete tarneahelate toimimist üldisemalt,» seisis G7 avalduses.

Lõppavalduses märgiti ka, et on vaja lahendada madala sissetulekuga riikide võlaraskusi, leevendada koroonaviiruse pandeemia mõju ja tõrjuda aastakümnete kiireimat inflatsiooni.

«Minu arvates on see väga hea signaal, et G7 riigid seisavad Ukrainaga õlg õla kõrval, sest ukrainlased ei kaitse ainult iseennast, vaid ka meie huve,» märkis  minister Lindner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles