ÜRO inimõigusjuht sõidab kauaoodatud visiidile Hiina

Copy
Meeleavaldus uiguuride toetuseks Genfis 13. mai 2022.
Meeleavaldus uiguuride toetuseks Genfis 13. mai 2022. Foto: Martial Trezzini/EPA/Scanpix

ÜRO inimõigusjuht alustab esmaspäeval kauaoodatud Hiina-visiiti ja külastab ka Xinjiangi piirkonda, kus võime süüdistatakse laialdastes inimõigusrikkumistes.

«ÜRO inimõiguste ülemvolinik Michelle Bachelet alustab valitsuse kutsel esmaspäeval kuuepäevast ametlikku missiooni Hiinas,» ütles ülemvolinikuamet ja lisas, et Bachelet külastab Guangzhoud, aga ka Xinjiangi linnu Kashgari ja Ürümqit.

Tegemist on ÜRO inimõigusjuhi esimese visiidiga Hiina alates 2005. aastast ning Bachelet kohtub selle käigus «mitme kõrge ametnikuga riiklikul ja kohalikul tasandil».

«Ülemvolinik kohtub ka kodanikuühiskonna organisatsioonide, äriesindajate ja akadeemikutega ning annab Guangzhou Ülikoolis loengu tudengitele,» seisis avalduses.

Visiiti saadeti mõned nädalad tagasi ette valmistama ka eelrühm, mis pidi läbima pika karantiini.

Inimõigusjuht karantiini jääma ei pea, kuid ei saa koroonapiirangute tõttu külastada Pekingit, teatas tema kantselei.

Visiit kestab 29. maini ning lõppeb pressikonverentsi ja avaldusega.

Bachelet on juba aastaid nõudnud, et vaatlejatele antaks Xinjiangi piirkonnale piiramatu ligipääs.

USA valitsus ja mitme teise lääneriigi seadusandjad on nimetanud uiguuride kohtlemist Xinjiangis genotsiidiks.

Inimõiguslaste sõnul on vähemalt miljon moslemit pandud piirkonnas ümberõppelaagritesse, kus nad on silmitsi laialdaste kuritarvitustega nagu sundsteriliseerimine ja sunnitöö.

Hiina on süüdistusi tõrjunud ja öelnud, et piirkonnas on kutseõppekeskused, mis on mõeldud äärmusluse väljajuurimiseks.

ÜRO inimõiguste ülemvoliniku amet teatas leppest visiit korraldada märtsis, ehkki pole endiselt selge, millal avaldatakse kauaoodatud raport olukorrast Xinjiangis.

Inimõiguslased, diplomaadid ja teised on avaldanud muret, et Peking püüab visiiti kallutada ja nõudnud raporti kiiremat avaldamist.

Bacheleti kõneisik ütles teisipäeval, et raportit ei avaldada enne visiiti ja selle avaldamise täpne kuupäev ei ole paigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles