Erdoğan nõudis Rootsilt ja Soomelt «terroristide» toetamise lõpetamist

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nõudis laupäeval telefonikõnes Rootsi peaministrile Magdalena Anderssonile ja Soome presidendile Sauli Niinistöle, et kumbki riik võtaks konkreetseid meetmeid «terrorirühmituste» toetamise lõpetamiseks, teatas Erdoğani kantselei.

Eriti teravalt süüdistas Ankara Stockholmi keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) toetamises ja nendega leebe olemises. Ankara ja lääneriigid on liigitanud PKK «terroristlikuks» organisatsiooniks.

Samuti süüdistatakse Rootsit leebuses USAs elava moslemivaimuliku Fethullah Güleni loodud liikumise suhtes. Ankara väitel oli Gülen 2016. aasta nurjunud riigipöördekatse taga.

«Rootsi poliitiline, rahaline ja relvastusalane toetus terroriorganisatsioonidele peab lõppema,» ütles Türgi president Anderssonile.

Türgi on ähvardanud Soome ja Rootsi liitumise NATOga nende PKK toetamise tõttu vetostada.

Erdoğani sõnul ootab Türgi Rootsilt konkreetseid ja tõsiseid samme, mis näitavad, et riik jagab Ankara muresid seoses PKK ja selle liitlastega Iraagis ja Süürias, edastas presidendi kantselei.

Lisaks ütles Erdoğan, et Rootsi peab tühistama kõik piirangud Türgi kaitsetööstusele, mis kehtestati pärast Ankara 2019. aasta sõjalist operatsiooni Süürias.

Telefonikõnes Niinistöga ütles Erdoğan, et silma kinni pigistamine terroristlike organisatsioonide tegevusele on oht NATO liikmesriigile ega ole vastavuses sõpruse ega alliansi vaimuga.

Erdoğani sõnul on Türgi iseenesestmõistetav õigus eeldada aupaklikkust ja tuge oma «seaduslikule ja pühendunud võitlusele selge ohuga nende riiklikule julgeolekule ja rahvale», märkis presidendi kantselei.

Neljapäeval võõrustas Rootsi ja Soome liidreid Washingtonis USA president Joe Biden, kes toetab veendunult nende riikide liitumist.

Bideni sõnul muudavad Soome ja Rootsi NATO tugevamaks ning ta pakkus neile Ameerika Ühendriikide täielikku, igakülgset, kõikehõlmavat tuge.

USA presidendi sõnul vastavad need riigid kõigile alliansi kriteeriumidele.

«Nad vastavad kõigile NATO nõudmistele ja veel mõnele,» ütles Biden pärast kohtumist Niinistö ja Anderssoniga ajakirjanikele, andes NATOga liituda soovivatele riikidele Ameerika Ühendriikide täieliku ja igakülgse toetuse.

Soome ja Rootsi tõukas NATOga liitumise poole Venemaa 24. veebruaril alanud kallaletung Ukrainale. Uute liikmete ühinemise peavad heaks kiitma kõik 30 senist liikmesriiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles