Nõunik: kadõrovlaste šefluse alla antud Mariupolist on võimatu pääseda

BNS
Copy
Kohalik elanik pommitatud Mariupolis pingil istumas.
Kohalik elanik pommitatud Mariupolis pingil istumas. Foto: Alexander Ermochenko

Ümberpiiratud Mariupoli linnapea nõunik Petro Andrjuštšenko ütles laupäeval, et linn on antud kadõrovlaste kontrolli alla ning inimeste evakueerimine sealt pole enam võimalik, vahendas Ukraina portaal Unian.

Linnapea nõunik paneb inimestele südamele, et nad ei pöörduks Mariupoli tagasi isiklike asjade järele, sest see on tema sõnul ühesuunaline tee.

Andrjuštšenko sõnul vahetatakse Mariupoli ümbruses asuvates kontrollpunktides kollaborante ja isehakanud Donetski rahvavabariigi (DPR) niinimetatud rahvamiilitsa esindajaid Venemaa rahvuskaardi sõdurite ja tšetšeenidest kadõrovlaste vastu. Seeläbi muutub linnast evakueerimine tegelikkuses võimatuks, märkis ta.

«Meie allikad linnas teatavad, et Mariupoli ümbruse filtreerimispunktides ja kontrollpunktides käib okupantide rotatsioon Zaporižžja suunas. Kollaborante ja DPR-i niinimetatud rahvamiilitsa esindajaid asendavad rahvuskaardi ja kadõrovlaste esindajad,» ütles Andrjuštšenko.

Samuti paigaldavad okupandid tema sõnul pinnasteedele täiendavaid kontrollpunkte, mille kaudu oli võimalik filtreerimiskontrollist mööda minna.

Nõuniku sõnul muutub alates tänasest igasugune linnast evakueerimine sisuliselt võimatuks, kuni riigi juhtkonnaga peetavate läbirääkimiste tulemusena avatakse teatud koridorid.

«Kõik, kes sissetungijate propaganda- ja infopaiskeid usaldades kavatsesid ajutiselt naasta Mariupoli isiklike asjade välja viimiseks, ärge tehke seda. Nüüd peate meeles pidama – see on ühesuunaline tee. Hoolitsege enda eest. Jätkame tööd evakueerimise kallal,» rõhutas nõunik.

Unian kirjutas varem, et Vene sõjaväelased saadavad Mariupoli elanikke Venemaa territooriumile. Alles siis, kui inimesed on bussis, antakse neile teada, et buss viib nad Novoazovski rajooni Bezõmjannojesse ja sealt edasi Venemaale.

Samuti teatati, et hävitatud Mariupolis kavatsevad sissetungijad mai lõpuks käivitada neli kooli. Mariupoli õpetajatele ei jäeta enam valikut, ähvardades otseselt ja kaudselt «negatiivsete tagajärgedega», märkis portaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles