Milley West Pointi kadettidele: tehnoloogia muudab sõdu (1)

Copy
Armeekindral Mark Milley West Pointi sõjaväeakadeemias.
Armeekindral Mark Milley West Pointi sõjaväeakadeemias. Foto: Michael M. Santiago/AFP/Scanpix

USA staabiülemate ühendkomitee ülem kutsus laupäeval järgmise põlvkonna ameerika sõjaväelasi üles valmistuma tulevasteks sõdadeks, mis ei pruugi palju sarnaneda praegustele.

Armeekindral Mark Milley maalis sünge pildi aina ebastabiilsemast maailmast, kus suurvõimud püüavad üleilmset korda muuta. Ta ütles West Pointi sõjaväeakadeemia lõpetajaile, et nende õlul on vastutus Ühendriikide valmisoleku eest.

«Maailmas, kuhu teid suunatakse, on potentsiaal märkimisväärseks rahvusvaheliseks konfliktiks suurriikide vahel. Ja see potentsiaal kasvab, mitte ei vähene,» ütles Milley kadettidele.

Tema sõnul ei oma Ühendriigid maailmas enam vaieldamatut sõjalist ülemvõimu nagu viimase 70 aasta vältel. Selle on pannud Euroopas proovile Vene agressioon, Aasias Hiina dramaatiline majandus- ja sõjaline kasv ning Põhja-Korea tuuma- ja raketiähvardused ning Lähis-Idas ja Aafrikas terroristide põhjustatud ebastabiilsus.

Milley märkis, et tulevane sõjapidamine on väga keeruline, nõudes kaugmaa täppisrelvi ja uusi arenenud tehnoloogiaid. Ja järgmise 25–30 aasta jooksul muutub sõja ja selle relvade põhiolemus jätkuvalt.

Milley sõnul ei saa USA sõjavägi klammerduda vanade kontseptsioonide ja relvade külge, vaid peab kiiresti moderniseerima ja arendama tehnikat ja varustust, mis suudavad globaalset konflikti heidutada või vajadusel võita.

«See on teie põlvkond, kelle kanda on koorem ja vastutus säilitada rahu, ohjeldada ja ära hoida suurriikide vahelise sõja puhkemist,» ütles ta.

Varem mais ütles Milley senati kuulamisel, et USA on tähtsas ajaloolises hetkes, mil sõjavägi peab samaaegselt «säilitama valmisoleku ja moderniseerima vägesid tuleviku jaoks».

Ta rõhutas, et kui USA seda ei tee, võib tulevaste ameeriklaste põlvkondade julgeolek olla ohus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles