Prantsumaa näeb Ukrainat EL-i liikmena 15 või 20 aasta pärast (5)

Copy
Prantsuse Euroopa asjade minister Clément Beaune. 
Prantsuse Euroopa asjade minister Clément Beaune. Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS/SCANPIX

Ukraina liitumisprotsess Euroopa Liiduga ei jõua lõpule kiiremini kui 15 või 20 aastaga, ütles Prantsusmaa Euroopa asjade minister Clément Beaune täna, heites külma vett Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi lootusele saavutada liikmestaatus kiirelt.

«Peame olema ausad. Kui ütlete, et Ukraina ühineb EL-iga kuue kuu või aasta või kahe pärast, siis te valetate,» rääkis minister Radio J-le. «Võib-olla on see 15 või 20 aastat, selleks kulub palju aega.»

«Ma ei taha pakkuda Ukrainale mingeid illusioone ega valesid,» ütles ta, korrates president Emmanuel Macroni ettepanekut luua ainulaadne «Euroopa poliitiline kogukond», mis aitaks Ukrainal ühendusega kiiremini liituda.

See ettepanek sai aga Zelenskõilt külma vastuvõtu, kui ta laupäeval «sellistest kompromissidest» keeldus ning rõhus EL-i täisliikmeks saamise protsessi kohesele alustamisele.

Beaune'i sõnul pole Macroni ettepanek mõeldud alternatiivina ning see ei välista Ukraina hilisemat liitumist EL-iga.

Macroni plaani järgi võiks Euroopas olla vaba liikumine ja Euroopa eelarvest võiks saada riigi ülesehitamiseks ning ühiskonna ja majanduse elavdamiseks vahendeid, selgitas Prantsuse minister.

Ka teised Euroopa liidrid pole eriti poolehoidvad Ukraina kiire liitumise suhtes.

Venemaa 24. aprillil alanud kallaletungi Ukrainale on seletatud just viimase läänemeelsete püüdlustega.

Macroni ideed Euroopa poliitilisest kogukonnast arutatakse Euroopa Liidu tippkohtumisel, mis toimub juuni lõpus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles