ÜK nõuab endiselt ELilt Põhja-Iiri protokolli uuesti avamist

Copy
Briti Põhja-Iiri küsimuste minister Brandon Lewis.
Briti Põhja-Iiri küsimuste minister Brandon Lewis. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

Suurbritannia kinnitas, et Põhja-Iirimaa poliitilise patiseisu lahendamine sõltub Euroopa Liidust, olles väljendanud USA kongressi delegatsioonile oma raudkindlat pühendumust rahu tagamiseks Põhja-Iiri provintsis.

ÜK valitsus on tekitanud pahameelt Atlandi ookeani mõlemal poolel oma kavaga teha ümber nn. Põhja-Iiri protokoll, millega nii ÜK kui ka EL pärast Brexitit nõustusid.

London püüab rahustada ÜK-meelseid unioniste, kes keelduvad senise protokolli korral osalemast uues Belfasti ühtsusvalitsuses, mida esmakordselt juhivad iirimeelsed rahvuslased.

ÜK Põhja-Iirimaa minister Brandon Lewis nõudis pühapäeval usutluses ajalehele Sunday Telegraph, et Brüssel nõustuks uute läbirääkimistega Demokraatliku Unionistliku Partei (DUP) raevuka vastuseisu lahendamiseks.

«Selle osutuse tegin ELile ise enne (5. mai) valimisi. Minu seisukoht oli, et enne valimisi oli palju lihtsam kokkuleppele jõuda kui pärast,» rääkis Lewis. «Mõte, et pärast valimisi läheb lihtsamaks, oli ELil hullumeelne.»

Protokolli järgi on Briti krooni all oleval Põhja-Iirimaal maismaapiir ELiga.

Selle piiri avatuna hoidmine ELi kuuluva Iirimaaga tuleneb 1998. aasta suure reede kokkuleppest, millega lõpetati kolm aastakümmet kestnud vägivald.

Lewise sõnul on DUPil kui suurimal unionistlikul parteil demokraatlik mandaat oma positsiooni jaoks.

«Ja praegu on see protokoll, mis ELi väitel puudutab suure reede lepingu kaitsmist, just see dokument, mis seab suure reede kokkuleppe kõige enam ohtu,» leidis Lewis.

EL on aga seisukohal, et protokolli üle ei saa uuesti läbi rääkida.

Eelmisel nädalal hoiatas USA esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi Ühendkuningriiki, et kokkuleppe ümberkirjutamine tähendaks ka Brexiti-järgse kaubandusleppe lõppu.

Briti välisminister Liz Truss kohtus laupäeval Inglismaal USA kongressi delegatsiooniga, mida juhtis esindajatekoja demokraatide mõjukas esindaja Richard Neal.

«Arutasime oma raudkindlat pühendumust Belfasti (suure reede) lepingule, vabakaubanduse tähtsust ja hukkamõistu Venemaa ebaseaduslikule sissetungile Ukrainasse,» säutsus Truss.

Täiendavatest kommentaaridest välisministeerium keeldus.

Briti ajalehe Observer andmeil ütles Truss Neali juhitud USA delegatsioonile, et kui EL meelt ei muuda, siis olukord ei lahene.

Neal omakorda kinnitas reedel Brüsselis olles, et Washington on Euroopa Liiduga sama meelt.

Pärast «otsekohest» kohtumist Trussiga kirjutas Neal pühapäeval Twitteris: «Ärgitan heas usus läbirääkimisi ELiga, et leida jätkusuutlikud lahendused Brexiti-järgsele kaubandusele Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa vahel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles