Biden: USA kaitseb Taiwani Hiina invasiooni korral sõjaliselt (1)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: NICOLAS DATICHE/SIPA/Scanpix

USA president Joe Biden kinnitas täna, et USA kaitseb Pekingi invasiooni korral Taiwani sõjaliselt ja hoiatas, et Hiina «flirdib ohuga»

«Oleme selle lubaduse andnud. Oleme nõustunud ühe Hiina poliitikaga, kuid mõte, et seda võiks jõuga teostada, ei ole kohane,» ütles Biden pressikonverentsil Jaapanis.

«See destabiliseeriks kogu piirkonna ja oleks järjekordne samm, mis sarnaneb Ukrainas juhtunuga.»

Biden seostas otseselt lääneriikide katseid aidata Ukrainal Venemaa sissetungi tõrjuda õppetundidega, mida Peking sellest Taiwani kohta tõenäoliselt omandab.

«On tähtis, et Venemaa peab oma barbaarsuse eest Ukrainas» USA ja liitlaste poolt kehtestatud sanktsioonide näol «pikka aega maksma», ütles Biden.

Tema sõnul ei ole siin küsimus vaid Ukrainast, sest Hiina jälgib, kas Lääne surve Moskvale leeveneb.

Kui Venemaa ja Ukraina võimaliku tulevase suhete taastamise järel «sanktsioone ei jätkata, millise signaali saadab see siis Hiinale Taiwani jõuga hõivata üritamise hinna osas?» ütles USA riigipea.

Bideni sõnul ei ole Hiinal õigust Taiwani jõuga hõivata.

Öeldes, et tema hinnangul invasiooni «ei juhtu», lisas Biden samas, et see «oleneb... kui kindlalt maailm selgeks teeb», et invasioonil on hind.

Peking hoiatas vastuseks, et on valmis seisma seoses Taiwaniga oma riiklike huvide eest.

«Keegi ei tohiks alahinnata Hiina rahva kindlat otsustavust, tugevat tahet ja võimet kaitsta riiklikku suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,» ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin.

Nagu enamik riike, tunnustab USA diplomaatiliselt Pekingit, kuid on säilitanud ka de facto diplomaatilised sidemed Taipeiga.

Aastakümneid on USA järginud «strateegilise mitmemõttelisuse» poliitikat, mille kohaselt ei ole kunagi selge, mida ta sissetungi korral teeks.

Selle poliitika eesmärk on nii heidutada Pekingit sõda alustamast kui ka takistada Taiwanil ametlikult iseseisvust välja kuulutamast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles