ÜRO inimõigusjuht külastab Hiinas rahutut Xinjiangi piirkonda

Copy
ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet.
ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet alustas täna kuuepäevast visiiti Hiinas ja külastab ka rahutut Xinjiangi piirkonnas.

Hiinat süüdistatakse moslemite õiguste ulatuslikus rikkumises Xinjiangis, võimud on piirkonnas aastate jooksul väidetavalt vahistanud üle miljoni uiguuri ja teiste moslemivähemuste esindaja. Kardetakse, et Bachelet´ visiit on Hiina kommunistlikele võimudele propagandavõimalus.

Bachelet on esimene Hiinat külastav ÜRO inimõigusjuht viimase ligi 20 aasta jooksul. ÜRO on pidanud Hiinaga alates 2018. aastast läbirääkimisi «takistamata ja sisulise juurdepääsu» üle Xinjiangi.

USA nimetab Hiina «julgeolekumeetmeid» Xinjiangi uiguuride vastu «genotsiidiks». Peking eitab süüdistusi ägedalt ja on nimetanud neid «sajandi valeks».

Pekingi diplomaatiliste allikate teatel olid Bachelet´l esmaspäeval virtuaalkohtumised umbes 70 diplomaatilise missiooni juhtidega, kellele ÜRO inimõigusjuht Hiina teatel kinnitas, et talle võimaldatakse juurdepääs kinnipidamiskeskustesse ja inimõiguskaitsjatele.

Nädala teisel poolel külastab Bachelet Xinjiangis Ürümqit ja Kashgari ning Hiina lõunaosas Guangzhoud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles