Kreeka takistas sadadel migrantidel Egeuse merd ületamast (1)

Copy
Türgi rannikuvalve põgenikke päästmas.
Türgi rannikuvalve põgenikke päästmas. Foto: ERDEM SAHIN / EPA / Scanpix

Kreeka teatas täna, et takistas Egeuse merel umbes 600 migrandil sisenemast Türgist Kreeka territoriaalvetesse.

Kreeka rannikuvalve kõneisik ütles, et esmaspäeva hommikul lahkus Türgi rannikult viis purjekat ja neli kummipaati migrantidega.

«Kreeka patrullalused avastasid migrandid kiiresti ja teavitasid Türgi rannikuvalvet,» ütles kõneisik. Kõik alused suundusid tagasi või peeti kinni.

Kreeka rannikuvalve teatel leidsid kõik intsidendid aset Türgi territoriaalvetes Chiose ja Samose saarte vahel.

Rändeministeeriumi allika sõnul oli saabuvate migrantide arv Kreeka saartele 2022. aasta alguses pea 30 protsenti suurem kui samal perioodil eelmisel aastal.

Üle 3000 asüülitaotleja on Kreekasse saabunud tänavu, sealjuures üle 1100 eelmisel kuul, näitavad Kreeka ministeeriumi andmed.

Samuti on migrantide aktiivsus suurenenud Kreeka maismaapiiril Türgiga, kuna kaht riiki eraldava Evrose jõe veetase on madal, ütles esmaspäeval piiriametnik.

Viimaste andmete järgi on aprillist alates Kreeka Lesbose, Samose, Chiose, Kosi ja Lerose saartel laagrites üle 2300 asüülitaotleja.

Uued Euroopa Liidu rahastatud laagrid on ehitatud Samosele, Lerosele ja Kosile ning hiljem rajatakse need ka Lesbosele ja Chiosele.

Kreeka süüdistab regulaarselt Türgit ebapiisavates sammudes inimsmugeldajate tegevuse peatamiseks ning sellega 2016. aastal Euroopa Liiduga sõlmitud leppe rikkumises.

Kreeka on Euroopa Liidu liikmesriik.

Kreeka karmid piirikontrollid on toonud kaasa aktivistide süüdistused, mille järgi riigi rannikuvalve surub migrandid üle Türgi piiri tagasi õigusvastaselt.

Ateena eitab, et selle julgeolekujõud on kedagi ebaseaduslikult sundinud tagasi minema.

Märtsis teatas Kreeka läbipaistvusamet, et juurdluse käigus asitõendeid selle süüdistuse kinnitamiseks ei tuvastatud.

Samuti on ühendused süüdistanud korduvalt EL-i piiriagentuuri Frontex migrantide ebaseaduslikus tagasitõrjumises. Frontexi juht Fabrice Leggeri astus läinud kuul tagasi pärast Euroopa pettusevastase ameti OLAF juurdlust väidetava väärjuhtimise suhtes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles