Vene veterandiplomaat astus Ukraina sõja tõttu tagasi (3)

Copy
ÜRO hoone Genfis.
ÜRO hoone Genfis. Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Venemaa veterandiplomaat ÜRO Genfi peakorteris Boriss Bondarev teatas täna, et esitas lahkumispalve, enne kui saatis oma väliskolleegidele president Vladimir Putini poolt Ukrainas «valla päästetud agressiooni» rängalt hukka mõistva kirja.

«Olen oma 20 aastat kestnud diplomaadikarjääri jooksul näinud meie välispoliitikas igasuguseid käänakuid, kuid mitte kunagi pole mul olnud oma riigi pärast nii häbi kui selle aasta 24. veebruaril,» kirjutas diplomaat.

Nõunikuametit täitnud Bondarev, kelle töö oli seotud Venemaa rolliga desarmeerimiskonverentsil ning kes on olnud varem lähetustes Kambodžas ja Mongoolias, kinnitas esmaspäeval telefonitsi, et esitas suursaadik Gennadi Gatilovile lahkumisavalduse.

Venemaa esindus ÜRO Genfi peakorteris ei ole kommentaaripalvetele vastanud.

Bondarevi tagasiastumine on harukordne, kui mitte pretsedenditu avalik kinnitus Vene diplomaatilise korpuse rahulolematuse kohta Venemaa sõjaga Ukrainas.

«See, mida mu valitsus praegu teeb, on talumatu,» ütles Bondarev Associated Pressile. «Riigiteenistujana pean selle eest vastutama ja ma ei taha seda teha.»

Bondarevi sõnul ei ole Vene ametiisikute reaktsioonid veel temani jõudnud. «Kas ma olen Moskva võimaliku reaktsiooni pärast mures? Pean olema,» ütles diplomaat.

Küsimusele, kas mõne tema kolleegi tunded on samasugused, vastas Bondarev: «Kõik Vene diplomaadid ei ole sõjaõhutajad. Nad on arukad inimesed, kuid peavad suu kinni hoidma.»

Bondarevi sõnul võiks tema juhtumist saada eeskuju. «Kui minu suhtes algatatakse menetlus, ei järgi teised seda, isegi kui tahaksid,» ütles ta.

Ingliskeelses avalduses, mille Bondarev saatis enda sõnul umbes 40 diplomaadile, märkis ta, et need, kes seda sõda kavandasid, «soovivad vaid üht – jääda igaveseks võimule, elada toretsevates maitsetutes paleedes, seilata jahtidega, mille tonnaaž ja hind on võrreldavad kogu Vene sõjalaevastikuga, ning nautida piiramatut võimu ja täielikku karistamatust».

Bondarev ründas Vene välisministeeriumi «kasvavaid valesid ja ebaprofessionaalsust» ning iseäranis välisminister Sergei Lavrovi, kes on tema sõnul «muutunud 18 aastaga professionaalsest ja haritud intellektuaalist... isikuks, kes edastab pidevalt vastuolulisi avaldusi ning ähvardab maailma (see tähendab, ka Venemaad) tuumarelvadega!»

«Praegu ei aja välisministeerium diplomaatiat. Nad tegelevad vaid sõjaõhutamise, valede ja vihkamisega,» ütles diplomaat.

Bondarev ütles AP-le, et ei kavatse Genfist lahkuda.

«Boriss Bondarev on kangelane,» ütles vabaühenduse UN Watch tegevdirektor Hiller Neuer.

«Ta tuleks kutsuda sel nädalal Davosi esinema ning USA, Suurbritannia ja Euroopa Liit peaksid juhtima vaba maailma looma programmi, mis julgustaks rohkem Vene diplomaate tema eeskuju järgima, luues neile kaitse, finantsturvalisuse ja ümberasumise koos perekondadega.»

AP – Baltic News Service

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles