Kim Jong-un kandis marssali matustel kirstu (1)

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (vasakul) marssal Hyon Chol-hae kirstu kandmas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (vasakul) marssal Hyon Chol-hae kirstu kandmas. Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un oli pühapäeval Põhja-Korea kõrge sõjaväejuhi matustel üks kirstukandjatest, päev varem väitis Pyongyang, et koroonapuhang on saadud riigis kontrolli alla.

Kim osales Korea rahvaarmee marssali Hyon Chol-hae matustel. Chol oli väidetavalt Kimi mentor, kes valmistas teda ette riigijuhiks saamiseks.

Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri KCNA avaldatud matusefotodel on Kim näomaskita ja kannab kirstu koos teiste režiimi ametiisikutega, kes kõik on maskis.

Põhja-Korea liider on süüdistanud riigiametnikke halveneva COVID-19 olukorra pärast. KCNA ütles, et epideemia «võetakse järk-järgult kontrolli alla». Surmajuhtumite arv väheneb päev-päevalt «järsult», väidab riigimeedia.

Eksperdid on Pyongyangi ametliku versiooni kahtluse alla seadnud, arvestades, et Põhja-Koreal on üks maailma kõige nõrgemaid tervishoiusüsteeme ning COVID-19 ravimeid ega suure rahvahulga testimisvõimekust riigil pole.

Põhja-Koreas pole vaktsineeritud mitte ühtegi selle umbes 25 miljonist elanikust. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) vaktsiinid on riik tagasi lükanud, kirjutas AFP.

Põhja-Korea teatas 12. mail oma esimesest koroonajuhtumist, hoolimata sellest, et riik on pandeemia algusest olnud kaks aastat suletud.

Pyongyang teatas esmaspäeval 167 650 «palavikujuhtumist», mis on märkimisväärselt vähem kui 390 000 juhtumit nädal varem. Samuti teatati ühest surmast. Riigi väitel on «palavikujuhtumite» suremus 0,002 protsenti.

Riigimeedia ei täpsusta, kui mitu juhtumit ja surma on kinnitatult COVID-19.

Pyongyang pole vastanud ka Souli abipakkumisele, vahendas Lõuna-Korea ühinemisministeerium.

Viirusepuhangust hoolimata näitavad satelliitfotod, et Põhja-Korea on jätkanud ehitust pikalt tegevusetult seisnud tuumareaktori juures. USA ja Lõuna-Korea on hoiatanud, et Kim valmistub korraldama riigi seitsmendat tuumakatsetust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles