Hiina ja Vene hävitajad lendasid Neliku kohtumise ajal lähiümbruses (2)

Copy
Eelmisel aastal Hiina Rahvavabariigi poolt avaldatud foto lennuõppuselt.
Eelmisel aastal Hiina Rahvavabariigi poolt avaldatud foto lennuõppuselt. Foto: Hu Shanmin / AP / SCANPIX

Hiina ja Vene hävituslennukid sooritasid täna ühiselt lende Jaapani mere ja Ida-Hiina mere kohal, samas kui USA, India, Austraalia ja Jaapani riikide liidrid pidasid Tokyos tippkohtumist, teatas Jaapan.

Jaapani kaitseminister Nobuo Kishi ütles, et Tokyo väljendas oma «sügavat muret» Venemaale ja Hiinale seoses lendudega.

Tokyos kohtuvad niinimetatud Neliku (Quad) ehk USA, India, Austraalia ja Jaapani liidrid, kes peavad kõnelusi piirkondliku julgeoleku tugevdamiseks.

«Kaks Hiina pommitajat ühines Jaapani mere kohal kahe Vene pommitajaga ja lendasid koos Ida-Hiina merele,» ütles Kishi ajakirjanikele. «Seejärel tegi kokku neli lennukit, kaks arvatavat (uut) Hiina pommitajat – mis vahetasid välja kaks Hiina pommitajat – ja kaks Vene pommitajat ühise lennu Ida-Hiina merelt Vaiksele ookeanile.»

Kishi sõnul lendas üks Vene luurelennuk ka Hokkaido lähedalt Noto poolsaareni Jaapani keskosas.

Peaminister nimetas seda provokatiivseks, eriti arvestades tippkohtumist.

«Andsime diplomaatiliste kanalite kaudu teada oma sügavast murest seoses meie riigi ja regiooni julgeolekuga,» lausus ta. «Ajal, mil rahvusvaheline kogukond reageerib Vene agressioonile Ukraina vastu, on asjaolu, et Hiina võtab Venemaaga, mis on agressor, selliseid kollaboratiivseid meetmeid, äärmiselt murettekitav. Sellele ei saa läbi sõrmede vaadata.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles