Biden ja Albanese arutasid esimesel kohtumisel unerütmi

Copy
Vasakult Austraalia vastne peaminister Anthony Albanese, USA president Joe Biden, Jaapani peaminister Fumio Kishida ja India valitsusjuht Narendra Modi.
Vasakult Austraalia vastne peaminister Anthony Albanese, USA president Joe Biden, Jaapani peaminister Fumio Kishida ja India valitsusjuht Narendra Modi. Foto: Zhang Xiaoyu / SIPA / Scanpix

USA president Joe Biden ja Austraalia peaminister Anthony Albanese jagasid esimesel kohtumisel alates viimase valimisvõidust nalju, mälestusi ja unenõu.

Muretu mõttevahetus järgnes Tokyos toimunud Neliku (Quad) kohtumisele. Ühendusse kuuluvad Austraalia, India, Jaapan ja USA.

Biden, kes on tihendanud suhteid Austraaliaga osana strateegiast ohjeldada Hiinat, nimetas USA-Austraalia liitu India ja Vaikse ookeani piirkonna «stabiilsuse ja jõukuse ankruks».

Valge Maja avalduse kohaselt arutati suletud uste taga teemasid nagu julgeolekupakt AUKUS Austraalia, Ühendkuningriigi ja Ühendriikide vahel ning Venemaa karistamine Ukrainale kallaletungimise eest.

Kohtumise avalikus osas naljatles Biden, et läinud nädalavahetusel valimised võitnud Albanese on «olnud ametis kaua aega».

Ta kiitis Albanese'i otsust sõita Quadi kohtumisele kohe pärast valimisvõitu, öeldes, et see demonstreerib Austraalia täielikku pühendumust liidule.

Seejärel soovis ta vastsele valitsusjuhile hea õnne asemel head ööd.

«Sind vannutati ametisse ja sa läksid lennukile,» ütles ta imetlevalt. «Kui sa siin olles magama jääd, on see okei, sest ma ei tea, kuidas sa seda suudad. See on tõesti üpris erakordne, ja veel kohe pärast valimiskampaaniat.»

Albanese rääkis, väsimuse märke ilmutamata, kuidas kaks riiki on suured sõbrad. Ta meenutas, kuidas käis aastaid tagasi «noore mehena» välisministeeriumi programmi raames Ameerikat kogemas.

Reisi vältel uuris ta USA ühiskonna mitmekesisust, relvalobist Rahvuslik Relvakandjate Ühing (NRA) vabaühenduseni Planned Parenthood, mis edendab ligipääsu abordile.

«Sa oled suur mees,» hüüatas Biden, kes on proovinud vahelduva eduga USA vasak-parem lõhe süvenemise vastu võidelda.

Albanese märkis, et võõrustab Quadi järgmist kohtumist 2023. aastal Austraalias, kuid avaldas lootust, et jõuab enne seda ka USA-sse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles