Soros: tsivilisatsiooni säilitamiseks on vaja Putin kiiresti alistada

Copy
Ungaris sündinud ISA investor ja filantroop George Soros.
Ungaris sündinud ISA investor ja filantroop George Soros. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

USA miljardär George Soros hoiatas teisipäeval, et Venemaa sissetung võis vallandada kolmanda maailmasõja, mida tsivilisatsioon ei pruugi üle elada.

Samas julgustas ta, et Euroopal võib olla gaasi osas arvatust tugevam positsioon Vene presidendi Vladimir Putini suhtes.

Ungari päritolu investor ja filantroop ütles oma traditsioonilises õhtusöögikõnes Maailma Majandusfoorumi ajal Šveitsi mägilinnas Davosis, et «sõda on Euroopat üdini raputanud».

«Invasioon võis olla kolmanda maailmasõja algus ja meie tsivilisatsioon ei pruugi seda üle elada,» ütles Soros.

«Me peame mobiliseerima kõik oma ressursid, et viia sõda varakult lõpule. Parim ja võib-olla ainus viis meie tsivilisatsiooni säilitamiseks on Putin võimalikult kiiresti alistada,» ütles ta.

Ta kiitis USA ja Euroopa toetust Ukrainale, kuid Euroopa sõltuvus Venemaa fossiilkütustest on endiselt liiga suur, lausus Soros.

Sorosi sõnul on see sõltuvus on «peamiselt tingitud merkantiilsest poliitikast, mida ajas endine (Saksa) kantsler Angela Merkel», kes sõlmis Moskvaga gaasitarnete osas «erilepinguid».

Euroopa Liit seab nüüd eesmärgiks vähendada Vene gaasi tarbimist tänavu kahe kolmandiku võrra, kuid importi ei ole Saksamaa vastuseisu tõttu keelatud.

EL-il on Ungari vastuseisu tõttu olnud raskusi ka naftaembargo kokkuleppimisega.

«Ma arvan, et Putin on olnud väga nutikas Euroopa šantažeerimisel, ähvardades gaasi välja lülitada, kuid tegelikult on tema argumendid palju vähem tugevad, kui ta teeskleb,» ütles Soros.

«Ta on tegelikult kriisis ning ta on suutnud Euroopat mingil moel hirmutada,» ütles ta.

Sorosi sõnul ladustas Putin eelmisel aastal gaasi Euroopasse eksportimise asemel, tekitades gaasipuuduse, mis tõstis hindu ja tõi Venemaale «palju raha».

Kuid hoidlad saavad juulis täis ja Venemaal pole gaasi tarnimiseks muud kohta kui Euroopa, kuna see on tema ainus turg, ütles ta.

Soros ütles, et selgitas seda hiljutises kirjas Itaalia presidendile Mario Draghile, kuid pole veel vastust saanud.

Putin on «kitsikuses. Ta peab selle gaasiga midagi ette võtma», tõdes Soros. «Euroopal on palju tugevam positsioon, kui ta tajub.»

Sorosi õhtusöök on üks enim oodatud sündmusi üleilmse äri- ja poliitilise eliidi kokkutulekul Davosis, kuid viimati leidis see aset 2020. aasta jaanuaris. Mulluse ürituse nurjas Covidi pandeemia.

Avatud Ühiskonna Fondide asutaja Soros kasutas tänavust kõnet, et võtta taas sihikule ka teine tavapärane sihtmärk Hiina liider Xi Jinping.

Ta nimetas Xi ja Putinit diktaatoriteks, kelle riigid kujutavad endast suurimat ohtu avatud ühiskonnale.

«Nad on seotud liiduks, millel pole piire. Neil on ka palju ühist. Nad valitsevad hirmutades ja sellest tulenevalt teevad nad hämmastavaid vigu,» ütles Soros.

«Putin ootas, et teda võetakse Ukrainas vastu vabastajana. Xi Jinping järgib null-Covidi poliitikat, mis ei saa olla jätkusuutlik,» ütles ta, viidates Hiina rangetele lukustustele koronaviiruse puhangute ohjeldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles