Suurbritannia nõudis Venemaalt Ukraina viljaekspordi lubamist (3)

Copy
Foto: Reuters/ScanPix

Briti kaitseminister Ben Wallace kutsus kolmapäeval Moskvat tegema «õiget asja» ja laskma vabaks Ukraina sadamates Vene invasiooni tõttu lõksus olev teravili.

Moskva on teatanud, et lubaks toidukoridoride loomist Ukrainas ja üleilmse toidukriisi ennetamist, kui Venemaale Ukrainasse tungimise eest kehtestatud rahvusvahelised sanktsioonid tühistatakse.

«Ärme räägi sanktsioonidest, räägime õige asja tegemisest maailma riikide suhtes,» ütles Wallace Madridis ajakirjanikele, kes küsisid Moskva positsiooni kohta.

«Kutsun Venemaad tegema inimlikkuse vaimus õiget asja ja Ukraina teravilja vabaks laskma,» ütles ta, lisades, et Venemaa «võib jätta teraviljata paljud riigid üle maailma».

Ukraina oli enne invasiooni algust veebruaris maailma üks peamisi viljasalvesid, eksportides oma sadamate kaudu 4,5 miljonit tonni põllumajandussaadusi kuus, sealhulgas 12 protsenti maailma nisust, 15 protsenti maisist ja pool päevalilleõlist.

Kuna Odessa, Tšornomorski ja teised sadamad on Vene blokaadi all, saab kaup liikuda ainult mööda maismaakanaleid, mis on oluliselt vähem tõhusad.

«Inimesed üle maailma sõltuvad teraviljast, et end toita,» märkis Wallace, osutades Liibüale ja Jeemenile kui riikidele, mis Ukraina teraviljast eriti suurel määral sõltuvad.

«Lõpetage teravilja varastamine, me näeme, et Venemaa varastab teravilja enda tarbeks,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles