AK ⟩ 35 aastat Mathias Rusti lennust: «See on sama hull, kui oli Tšornobõl» (2)

Küllo Arjakas
, ajaloolane
Copy
Mathias Rusti lennuk 28. mail Moskvas Punasel väljakul. Rust maandus lennukiga lähedal asuval Bolšoi Moskvoretski sillal, misjärel ruleeris ta lennukiga autode vahel aeglaselt Punasele väljakule, Vassili Blažennõi kiriku kõrval asuvale busside parkimisplatsile. 
Mathias Rusti lennuk 28. mail Moskvas Punasel väljakul. Rust maandus lennukiga lähedal asuval Bolšoi Moskvoretski sillal, misjärel ruleeris ta lennukiga autode vahel aeglaselt Punasele väljakule, Vassili Blažennõi kiriku kõrval asuvale busside parkimisplatsile. Foto: AP/Scanpix

Kahekümne kaheksandal mail 1987 oli NSV Liidu kommunistliku partei keskkomitee peasekretär Mihhail Gorbatšov Berliinis Varssavi pakti juhtide kohtumisel. Hilisõhtul helistas talle lausa uskumatu sõnumiga marssal Sergei Ahromejev (1923–1991), riigijuhi nõunik riigikaitse küsimustes.

Teave, et 19-aastane väheste kogemustega Lääne-Saksamaa amatöörpiloot, ametilt Hamburgi pangaametniku õpilane Mathias Rust lendas takistamatult mööda Nõukogudemaad 720 kilomeetrit ja maandus oma väikelennukiga Kremli kõrval, peaaegu et Punasel väljakul, põhjustas peasekretäri raevuhoo. Rust lendas enda sõnul Moskvasse rahumissiooniga, tutvustamaks Gorbatšovile endale tuumarelvavaba maailma plaani. Vähemalt nii seletas lendur tema ümber Punasele väljakule kogunenud rahvahulgale ja samal õhtul esimesel ülekuulamisel. «See on rahvuslik häbi. See on sama hull, kui oli Tšornobõl,» käis vestlusest läbi peasekretäri äärmiselt karm hinnang.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles