ÜRO Julgeolekunõukogu uuendas relvaembargot Lõuna-Sudaanile

Copy
Lõuna-Sudaani president Salva Kiir Mayardit.
Lõuna-Sudaani president Salva Kiir Mayardit. Foto: Samir Bol / Zuma Press / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu uuendas neljapäeval relvaembargot ja sanktsioone Lõuna-Sudaanile seoses jätkuvate rahutustega ses Ida-Aafrika riigis.

USA koostatud resolutsioon, mis pikendas keeldu 2023. aasta maini, võeti vastu 10 häälega 15-st. Hääletusest ei võtnud osa Gabon, Keenia, India, Venemaa ja Hiina.

Embargo kehtestati 2018. aastal, kui rahulepe lõpetas viis aastat kestnud verise kodusõja president Salva Kiiri ja asepresident Riek Machari toetajate vahel.

Kui embargot mullu pikendati, anti Lõuna-Sudaani võimudele nimekiri poliitilistest ja julgeolekualastest tingimustest, mille täitmise korral piirangud kas lõpetatakse või leevendatakse.

Seda siiski pole juhtunud ning nõnda soovitas ÜRO ekspertide rühm mai esimeses pooles, et embargo võiks jääda kehtima, kuna eiratud on pidevalt relvarahu. Samuti on valitsus toonud sisse soomukeid, mis läheb vastuollu relvaembargo tingimustega.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles, et riik peab tegema märksa rohkem edusamme relvitustamise, demobiliseerimise ja võitlejate ühiskonda taaslõimimise teemadel.

Diplomaatilise allika sõnul sisaldas neljapäeval vastu võetud resolutsioon ka väljavaadet leevendada piiranguid mittesurmava iseloomuga sõjalisele varustusele, kui seda läheb tarvis 2018. aasta rahuleppe tagamiseks.

Allika kohaselt lisati vastavad klauslid sisse nõukogu kolme Aafrika liikme palvel - Keenia, Gabon ja Ghana.

Maailma noorim riik Lõuna-Sudaan, mis lõi 2011. aastal lahku Sudaanist, on olnud pidevas ebastabiilsuses. Aastail 2013 kuni 2018 kestnud kodusõjas sai surma ligi 400 000 inimest ja sõja eest põgenes miljoneid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles