Küsitlus: Lula edumaa Bolsonaro ees kasvab (1)

Copy
Brasiilia endine president Luiz Inácio Lula da Silva abiellus 18. mail sotsioloog Rosangela Silvaga. Presidendivalimiste soosik Lula ütles, et tema abielu naisega hüüdnimega Janja tähistab "uut etappi tema elus, uut liitu, uut lootust ja palju armastust".
Brasiilia endine president Luiz Inácio Lula da Silva abiellus 18. mail sotsioloog Rosangela Silvaga. Presidendivalimiste soosik Lula ütles, et tema abielu naisega hüüdnimega Janja tähistab "uut etappi tema elus, uut liitu, uut lootust ja palju armastust". Foto: Ricardo Stuckert / Lula da Silva pressitiim / EPA / Scanpix

Brasiilia endine riigipea Luiz Inácio Lula da Silva on ametisoleva presidendi Jair Bolsonaro vastu suurendanud oma edumaad neljapäeval avaldatud arvamusküsitluses ning võib oktoobris peetavatel valimistel võita isegi juba esimeses voorus.

Datafolha küsitluse kohaselt annaks 48 protsenti tõenäoliselt poolt hääletavatest valijatest oma hääle 76-aastasele Lulale, samas kui paremäärmuslikku Bolsonarot toetab 27 protsenti.

Viimati sama küsitlusfirma koostatud uuringust märtsis selgus, et Lulal oli 17 protsendipunktine edu, ent siis oli valimiskampaanias rohkem kandidaate, kellest mitu on tänaseks lõpetanud osalemise.

Aprilli lõpus asetas PoderData küsitlus 67-aastase Bolsonaro vaid viie protsendipunkti kaugusele Lulast.

Neljapäeval avaldatud küsitlus näitas, et kui arvesse võetaks vaid kehtivaid hääli, jättes välja kehtetud ja rikutud sedelid, siis võidaks Lula presidendiameti juba esimeses voorus 2. oktoobril 54 protsendiga Bolsonaro 30 vastu.

Juhul, kui valimised peaksid liikuma otsustavasse vooru 30. oktoobril, toetaks Lula kandidatuuri 58 protsenti valijaist, prognoosis küsitlus.

Valimiskampaania on näidanud Lula märkimisväärset naasmist poliitilisele areenile, neli aastat pärast seda, kui vasakpoolne legendaarne poliitik, keda tema presidendiameti ajal 2003. aastast kuni 2010. aastani saatis tohutu populaarsus, pandi vangi vastuoluliste korruptsioonisüüdistuste eest.

Brasiilia ühiskonda on sügavalt lõhestanud Bolsonaro sõjakas valitsemisstiil, sotsiaalmeedia poleemika, majandusega kehvasti hakkama saamine ning koroonapandeemia kaootiline kontroll. Sellisele pinnasele astudes oli Lula koheselt soosiku staatuses.

Küsitluses jäi kolmandale kohale vasaktsentristlik Ciro Gomes, keda toetaks hetkel seitse protsenti valijaist.

Datafolha küsitles 25. kuni 26. maini 2556 inimest 181 Brasiilia linnas ning andis veaprotsendiks pluss-miinus kaks protsendipunkti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles