Iraani kaardiväelased hõivasid Pärsia lahel kaks Kreeka tankerit (4)

Copy
Tankerid merel. Pilt on illustratiivne.
Tankerid merel. Pilt on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Iraani Revolutsiooniline Kaardivägi (IRGC) teatas reedel, et hõivas Pärsia lahel kaks Kreeka naftatankerit, päevi pärast seda, kui Ateena lubas Vene tankerilt välja pumbatud Iraani nafta viia Washingtoni.

«IRGC merevägi hõivas täna kaks Kreeka naftatankerit Pärsia lahel seoses toime pandud rikkumistega,» seisis kaardiväe avalduses nende ametlikul kodulehel.

Kreeka süüdistas Iraani piraatluses.

«Need teod võrduvad piraatlusega,» teatas välisministeerium avalduses ning soovitas Kreeka kodanikel vältida reisimist Iraani.

Kreeka välisministeeriumi informatsiooni kohaselt liikus tanker Delta Poseidon rahvusvahelistes vetes.

Ateenas asuva ettevõtte Polembros pressiesindaja sõnul kuulub teine tanker Prudent Warrior neile.

«Iraani ametivõimud on laeva konfiskeerinud. Meil pole nendega praegu mingit sidet,» ütles kõneisik uudisteagentuurile AFP.

Välisministeerium andmetel asus teine tanker konfiskeerimise ajal Iraani ranniku lähedal.

Ministeerium teatas, et kahe laeva meeskondade hulgas oli üheksa kreeklast, kuid ei täpsustanud ülejäänud meremeeste arvu ega kodakondsust.

Iraani tegevus Kreeka lipu all sõitvate tankerite vastu tähistab diplomaatilise tüli järsku eskalatsiooni. Pinged on kestnud pärast seda, kui Kreeka arestis eelmisel kuul Venemaa lipu all sõitva naftatankeri ja selle Iraanile kuuluva lasti.

Iraani välisministeerium nõudis varem reedel Kreekalt laeva vabastamist. Iraani hinnangul on selle lasti Ühendriikidesse viimine on rahvusvahelise õiguse «selge rikkumine».

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles