Porošenkot ei lastud Ukrainast välja NATO kohtumisele (3)

Copy
Petro Porošenko Kiievis 18. märts 2022.
Petro Porošenko Kiievis 18. märts 2022. Foto: Miguel A. Lopes/EPA/Scanpix

Ukraina ekspresident Petro Porošenko üritas reede õhtul Rava Ruska kontrollpunkti kaudu Ukrainast lahkuda, kuid piirivalvurid teda välja ei lasknud, teatas uudisteportaalile Unian rahvasaadik Irina Geraštšenko.

Geraštšenko sõnul pidi Porošenko osalema Vilniuses toimuval NATO parlamentaarse assamblee istungil, mis kestab esmaspäevani. Assambleel osaleb umbes 300 parlamendiliiget 30 NATO liikmesriigist ja umbes 100 esindajat 30 partnerriigist.

Vastava komandeeringu korraldusele kirjutas alla ülemraada esimees Ruslan Stefantšuk, kuid Porošenkot üle piiri ei lubatud ja Geraštšenko väitel ka midagi ei selgitatud.

«Püüdsime terve õhtu ühendust võtta Ülemraada esimehega, et aru saada, mis toimub, kuid ei saanud ühendust,» kirjutas rahvasaadik.

Hiljem kinnitasid piirivalvurid, et Ukraina viies president viibis kontrollpunktis kella 23.45 paiku kohaliku aja järgi.

Porošenko süüdistas valitsust Vene vägede sissetungist alates kehtima hakanud nõndanimetatud poliitilise vaherahu rikkumises.

Aastatel 2014-2019 võimul olnud Porošenko on sõja algusest saati sageli avalikkuse ees esinenud ja rahvusvahelistes telekanalites olukorda kommenteerinud.

Tema Euroopa Solidaarsuse partei on president Volodõmõr Zelenskõi valitsuserakonna järel parlamendis suuruselt teine.

Pärast Venemaa sissetungi keelas Ukraina parlament ära mitu venemeelset erakonda, kuid lubas teistel niinimetatud poliitilise vaherahu alusel edasi tegutseda. Vaherahu pidi tähendama seda, et kõik parteid jätavad poliitilised erimeelsused kõrvale ja koonduvad võitluseks Venemaaga.

Porošenko büroo teatas laupäeval, et ekspresidenti ei lastud üle Ukraina piiri.

«On oht, et selle otsusega rikkusid võimud sõja ajaks kehtestatud »poliitilist vaherahu«, mis on Venemaa agressiooniga silmitsi seistes üks rahvusliku ühtsuse tugisambaid,» ütles büroo avalduses.

Pärast NATO parlamentaarse assamblee istungit Vilniuses pidi Porošenko sõitma Rotterdami Euroopa parteide tippkohtumisele.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles