Iraan: kahe hõivatud Kreeka tankeri meeskonnad ei ole vahi all

Copy
Kreeka tanker Prudent Warrior Istanbuli lähistel. Foto on illustratiivne.
Kreeka tanker Prudent Warrior Istanbuli lähistel. Foto on illustratiivne. Foto: Dursun Çam / AP / Scanpix

Iraan teatas laupäeval, et kahe Pärsia lahel hõivatud Kreeka tankeri meeskonnad on «hea tervise» juures ja pole vahi all.

Meeskonnad jäid laevadele pärast seda, kui Iraani revolutsioonilise kaardiväe (IRGC) liikmed need alused reedel hõivasid.

Vahejuhtum leidis aset päevi pärast seda, kui Ateena lubas kinni peetud Vene tankerilt välja pumbatud Iraani nafta viia Washingtoni.

Kreeka süüdistas Teherani piraatluses ning hoiatas oma kodanikke Iraani reisimise eest.

Iraani välisministeeriumi kõneisik Saeed Khatibzadeh ütles Twitteri säutsus, et Kreeka tankerite meeskonnad on hea tervise juures.

Iraani võimud kinnitasid, et Kreeka tankerite meeskonnaliikmed ei ole vahi all ning rahvusvahelise õiguse alusel on neile tagatud kõik vajalikud teenused.

Kreeka välisministeeriumi informatsiooni kohaselt liikus tanker Delta Poseidon rahvusvahelistes vetes.

Ateenas asuva ettevõtte Polembros pressiesindaja sõnul kuulub teine tanker Prudent Warrior neile.

Välisministeerium andmetel asus teine tanker konfiskeerimise ajal Iraani ranniku lähedal.

Ministeerium teatas, et kahe laeva meeskondade hulgas oli üheksa kreeklast, kuid ei täpsustanud ülejäänud meremeeste arvu ega kodakondsust.

Iraani tegevus Kreeka lipu all sõitvate tankerite vastu tähistab diplomaatilise tüli järsku eskalatsiooni. Pinged on kestnud pärast seda, kui Kreeka arestis eelmisel kuul Venemaa lipu all sõitva naftatankeri ja selle Iraanile kuuluva lasti.

Iraani välisministeerium nõudis varem reedel Kreekalt laeva vabastamist. Iraani hinnangul on selle lasti Ühendriikidesse viimine on rahvusvahelise õiguse «selge rikkumine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles