Iisraeli marurahvuslase visiit vallandas Jeruusalemmas rahutused

Copy
Palestiinlane protestimas taamal olevate Iisraeli marurahvuslaste vastu.
Palestiinlane protestimas taamal olevate Iisraeli marurahvuslaste vastu. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/Scanpix

Iisraeli marurahvuslasest seadusandja ja tema poolehoidjate käik Jeruusalemma Templimäele, kus asub moslemite püha Al Aqsa mošeekompleks, vallandas kokkupõrked palestiinlastega.

Rahutused puhkesid enne pühapäevaks kavandatud iisraeli marurahvuslaste marssi läbi Jeruusalemma vanalinna moslemikvartali. Ohtu ette aimates koondas Iisrael juba enne marssi linna 3000 politseinikku.

Marsiga tähistatakse Ida-Jeruusalemma vallutamist 1967. aasta Lähis-Ida sõjas. Iisrael pretendeerib kogu Jeruusalemmale kui juudiriigi pealinnale, palestiinlased näevad aga Ida-Jeruusalemmas oma tulevase riigi pealinna ja peavad marssi provokatsiooniks.

Eelmisel aastal andis marss tõuke 11 päeva kestnud sõjaks Iisraeli ja Gaza mässuliste vahel.

Pühapäeval sisenes Iisraeli väikse ultranatsionalistliku opositsioonierakonna juht ja nüüdseks surnud rassistliku rabi Meir Kahane jünger Itamar Ben-Gvir paika Jeruusalemmas, mida peavad pühaks nii juudid kui moslemid.

Islamiusu püha Al-Aqsa mošee ja juutide Templimägi põhjustavad kahe kogukonna vahel alalisi tülisid ja vägivaldseid kokkupõrkeid.

Palestiinlased tervitasid politsei saatel sisenenud Ben-Gviri hüüetega «Jumal on suurim», barrikadeerisid end ühte mošeesse ning pildusid politseid kivide ja ilutulestikurakettidega.

Viimastel kuudel on palestiina meeleavaldajate ja Iisraeli sõdurite kokkupõrked sagenenud. Iisraelis ja okupeeritud Läänekaldal on palestiinlaste rünnakutes surma saanud 19 iisraellast, kuid Iisraeli sõjaväeoperatsioonides on tapetud üle 35 palestiinlase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles