Türgiküprose kommunist: praeguse patiseisu püsimine sobib saareriigis paljudele

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja, Strasbourg
Copy
Küproselt valitud Euroopa Parlamendi liige Niyazi Kızılyürek. 
Küproselt valitud Euroopa Parlamendi liige Niyazi Kızılyürek. Foto: Olivier Hansen/GUE/NGL

Status quo sobib Küprosel paljudele: kreekaküproslastele, sest nood saavad omal käel tervet riiki juhtida, ja türgiküproslastele, kes saavad saare põhjaosas elada tegelikult kreeklastele kuuluval maal, ütleb Niyazi Kızılyürek.

Küpros on europarlamendis esindatud kuue saadikuga. Ka riigi okupeeritud põhjaosas elav türgikeelne põliskogukond on valimisõiguslik, sest enamikul neist on lisaks tunnustamata Põhja-Küprose passile ka vabariigi kodakondsus. Kızılyürek on ainus türklasest Küprose eurosaadik ja kuulub Progressiivsesse Töörahva Parteisse, mis Euroopa tasemel on osa kommunistide erakonnaperest.

Kui toetav on Küprose praegune valitsus ning välisjõud nagu Türgi või Kreeka saare liitmise idee suhtes?

Kui alustada Küprose oma poliitilistest jõududest, siis tegelikult on mõlemad kogukonnad sisemiselt lõhestunud. On neid, kes usuvad, et föderaalriik on ainus loogiline võimalus – peaasjalikult vasakpoolsed. Ja siis leidub ka parempoolsete valitsuserakondade seas mõningaid, kes vaieldamatult usuvad föderaalsesse lahendusse. Nagu ka inimesi, kes on selle vastu.

Põhja-Küprose Vabariikliku Türgi Partei esimees Tufan Erhürman on pühendunud föderaalsele lahendusele. Aga sealt leiab ka hulgaliselt parempoolseid, kes on vastu ja tahavad kahe riigi lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles