IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK ⟩ Vene pool kardab kõige enam kolme asja (8)

Igor Taro
Copy
President Zelenskõi Ukraina eesrindel.
President Zelenskõi Ukraina eesrindel. Foto: Ukrainian Presidential Office / ZUMA / SCANPIX

UKRAINA PÄEVIK 29.05: Ägedad lahingud Sjeverodonetskis jätkuvad hotelli Mir ja bussijaama piirkonnas; samuti abilöögisuundadel, kus ukrainlastel on taas kohati õnnestunud anda edukaid vastulööke; jätkub ukraina üksuste tegevus Davõdiv Bridi piirkonnas Hersoni oblastis, eesmärgiga survestada sealset vene okupantide grupeeringut.

Vene okupatsioonivägede kaotused Ukraina peastaabi andmetel päeva alguse seisuga olid järgmised:

sõdureid 30 150 (+150)

tanke 1338 (+8)

soomukeid 3270 (+12)

suurtükke 631 (+3)

raketiheitjaid 203

õhutõrjesüsteeme 93

lennukeid 207

helikoptereid 174

droone 504 (+1)
 

Ukraina, 30. mail 2022.
Ukraina, 30. mail 2022. Foto: Igor Taro

Droonide hulk on viimastel päevadel olematuks kahanenud ja ega muudki numbrid suurusjärkudega silma ei paista. Üks hüpotees on, et ukraina suurtükivägi ei ulatu hästi laskma ning teine, et venelased on ka oma tegevust mõnevõrra muutnud.

Harkivi suunal polnud juttu aktiivsest lahingutegevusest linnast põhjapool. Küll pildusid vene okupandid ukrainlaste positsioonide pihta miine ja mürske. Kahetsusväärsel kombel lendas mõni rakett ka Harkivi linna põhjaosas tsiviilsektorisse.

Alles seal oli mitmeid tabamusi. Muidu linn hakkab taastama argist tegevust - väidetavalt on isegi kohvikuid taasavatud, metroo liigub. Vene sõjarditele teeb see kõik meeletut tuska, nemad sooviksid Harkivi grupeeringut tugevada ning taastada olukorda, kus linn oli pideva kahuritule all.

On kohe väga tigedad, et enam ei ulatu laskma. Ukraina vägi on seal nende tuju korralikult ära rikkunud.

Märkimisväärne sündmus oli Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenski külaskäik Harkivi rindele, kus ta autasustas eesliini võitlejaid. Käis mööda linna, tegi päris sõjameestega pilti. Kas keegi kujutaks ette, et Putin läheb ja suhtleb nendega, keda ta on surma saatnud?

Siin on muidugi suur vahe omade eest hoolitsemises.

Izjumi operatiivsuunal muutustete ehk taas tulelöögid endistesse suundadesse - Velika Komõšuvaha, Barvinkove koridori küladele ja Dovgenkele. Taas pealetungiüritus Bogoroditšne-Pasika kandis, mis jäi ebaõnnestunud katseks. Ju on ukrainlastel seal kõik enam-vähem kontrolli all.

Lõman on kindlasti valdavalt okupeeritud, kuigi isegi Girkin pakub võimalust, et 90% ulatuses. Kagu suunal mingid kokkupõrked ehk käivad, sest ukraina põhijõud peaksid olema kagusuuna külades Dibrova ja Ozerne kandis.

Severodonetskis käivad ägedad lahingud juba linnas. Hotelli Mir lähistel ja ilmselt ka bussijaama kandis - need olid esimesed objektid, kuhu venelastel õnnestus ringteelt läbi murda. Võimalik, et nad on seal naabertänavatel pisut edenenud.

TikToki kindral Kadõrov raporteeris, et ta olla Sjeverodonetski juba "vabastanud", aga siiski on tema väed pigem ahtris kui avangardis ja linnakeskuseni on seal veel pikk tee minna, rääkimata kogu linna hõivamisest. Kagusuunalised pealetungid on vene okupantidel seni ebaõnnestunud ja seal on nad 5-10 kilomeetrit linna piirist.

Väga tugeva surve taustal Lõssõtšanskile lõunast suutsid ukrainlased siiski teha vasturünnaku Toškovkale ja peksid sealt venelased kolmandat korda tagasi. See näitab, et ukrainlastel on seal veel ründevõimekus olemas ja venelaste pealetungisurve pole lõputu.

Oli lootustandvaid uudiseid ka Bahmuti-Lõssõtšanski maantee kohta, et ukrainlased suruvad sellest okupante eemale, kuigi väga konkreetseid fakte kindlate asulate ja distantside kohta polnud. Seal oli muidugi palju tulelööke vene poole kõigile Popasna ümbruse küladele, mis rünnakusuundadesse jäid, sealhulgas ukrainlaste poolt eelmisel päeval tagasi vallutatud Komõšuvaha.

Avdiivka suuremate muutusteta ning venelased jätkavad suurtükitulega Donbassi rinde kõikidele piirnevatele asulatele. Küll olevat olnud pealetungiüritus Kurahovo suunal Donetskist lõunas ja lääne poole - Marjinka peale. Pole see õnnestunud varem ega midagi muutunud nüüdki.

Zaporižžja rindel oluliste lahinguteta, kuigi ei saaks öelda, et valitses vaikus ja rahu, sest Guljaipole küla sai oma mürsud kätte ning koos nendega kaasnesid ka elumajade purustused.

Üsna tihe päev oli Hersoni oblastis. Krivõi Rigi suunal said tulelööke praktiliselt kõik rinde läheduses olevad külad, mis pole okupeeritud. Ka tolle operatiivsuuna osas on vene sõjardid väga mürgised, kuna nende suurtükid ei ulatu suure linnani.

Tahaksid ikka tappa ja purustada, aga võta näpust - saavad miinipildujatega põlde tulistada.

Davõdiv Bridist lõunas toimunud läbimurre vaikselt edeneb. Tähtis, et ukrainlastel õnnestus pärast jõe ületamist suruda vene okupandid ebasoodsatele positsioonidele ning hetkel peaksid need olema juba Kostromka küla kandis ehk siis vahemikus 5-10 km jõe joonest.

Dneprini jõudmiseks on seal muidugi pea 50 km minna ja arvata võib, et venelased koondavad hetkel kõik oma sealsed ressursid selleks, et ukrainlaste edenemist piirata.

Seda muidugi ongi vaja, et halvata Krivõi Rigi ja Mõkolaivi ohustamist ning tekitada lisaks Harkivile veel üks probleem sõjatandril, mis hakkaks kõvasti sügelema Sjeverodonetski püha ürituse taustal.

Kui vene poole infot vaadata, siis nemad kardavad kõige enam kolme asja - pika laskeulatusega raskerelvade saabumist, korralikku lääne õhukaitset ja Vene õigeusu kiriku lagunemist väiksemaks Moskva ja suuremaks Kiievi kirikuks.

Neid asju on päeva jooksul palju kommenteeritud ja ümber lükatud sellises võtmes, et on tunda tõsist muret.

Olukord on seni väga lahtine ning tundub, et mõned asjad ripuvad seal rindel juuksekarva otsas. Ameerika sõjauuringute instituut peab Sjeverodonetski kinnisideed Venemaa nõrkuseks, kuna Luganski oblasti viimase 5% okupeerimiseks võidakse kulutada ülemääraseid ressursse.

Ukraina poolele see sobib, isegi kui nad peavad Sjeverodonetskist taanduma. Kui taandutakse organiseeritult, vältides lahingutes tõsiseid lüüasaamisi, siis on ka mõnede territooriumide kaotamisel armee lahinguvõimet säilitades võimalik relvatarnete saabumise järel lähitulevikus olukorda teistpidi pöörata.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles